Suroviny na 4 porce

1/2 kg  bílého zelí 
3 větší brambory
4 pl ghí (hořčičného nebo sezamového oleje)
1 čl černých hořčičných semínek
1 čl římského kmínu
1 čl kurkumy
1 čili paprička (podle ostrosti)
3 hřebíčky
2 čl soli
1 čl cukru
1 pl jemně nastrouhaného zázvoru
150 ml vody
(v sezóně možno přidat 4 rajčata)
1 čl mleté skořice, 1/3 čl mletého kardamomu
hrst čerstvého koriandru (petrželka, bazalka)

Postup

  1. Nakrájíme zelí na tenké proužky, brambory oloupeme a nakrájíme na malé kostky, zázvor nastrouháme na jemném struhadle.
  2. V hluboké velké pánvi s  nepřilnavým dnem nebo ve woku  3 lžíce ghí, přidáme brambory a 1 čl soli a za stálého míchání smažíme, až získají lehce zlatavou barvu, vyndáme je z hrnce a dáme stranou.
  3. Do stejného hrnce dáme rozehřát 1 lžící ghí, přidáme hořčici, když se začne pohybovat, přidáme římský kmín a čili, hřebíček, za stálého míchání necháme rozvonět, přidáme zázvor, kurkumu, hned jak začne pěnit (pár sekund) přidáme zelí a za stálého míchání (asi 3 minuty) restujeme, přidáme brambory, (rajčata), 1 čl soli, cukr a vodu. Zaklopíme a dusíme na mírném ohni do změknutí brambor.
  4. Do hotového jídla přidáme  skořici a kardamom, zamícháme a ještě necháme 5 minut prohřát.

Tip

  • Jednoduchý indický oběd: podávajte s rýží, dálem. Když máte víc času, přidejte čapátí, panýr, zázvorové čatní, raitu. 
  • Hodí se k pohance, marinovanému tempehu či tofu. 
  • Pokud subdží podávate k obědu, do hotového přidejte trochu plnotučného jogurtu, ideálně domácího. 
  • Máteli drť oříšků, semínek, které vám zbyly při výrobě domácího rostlinného mléka, použijte je na zahuštění. Přidáte do jídla více proteinu.