Suroviny na 4 - 6 porcí

200 g kysaného zelí
1/2 hlávky menšího červeného zelí
5 brambor
kousek pórku nebo 1 cibule
1 mrkev, 1 petržel, kousek celeru
20 g jemných ovesných vloček nebo celozrnné mouky (špaldová, pohanková)
10 sušených švestek 
5 lžic ghí nebo oleje (slunečnicový, sezamový)
2 bobkové listy
2 čl kmínu
5 ks nového koření
2 pl sladké papriky
1 čl kurkumy
1 pl soli
2 pl lahůdkového droždí
2 pl sójové omáčky shoyu nebo tamari
1l vody
200 – 250ml rostlinné smetana
1 uzený tempeh
čerstvá petrželka na posypání

Postup

  1. Nakrájejte kořenovou zeleninu na drobnější tvary. Pórek na jemná kolečka, zelí na proužky. Oloupejte brambory a nakrájejte na kostičky. Tempeh nakrájejte na kostičky. 
  2. Rozehřejte ghí, přidejte celé koření (kmín, bobkový list, nové koření), přidejte kořenovou zeleninu, osolte a za občasného míchání osmahněte.
  3. Přidejte sladkou papriku, kurkumu, zamíchejte a přidejte vločky nebo mouku, krátce osmahněte, zalijte vodou.
  4. Přidejte brambory a zelí a švestky vařte téměř do změknutí.
  5. Přidejte překrájené kysané zelí a tempeh vařte ještě 10 – 15 minut. 
  6. Dochuťte lahůdkovým droždím, sójovou omáčkou a zjemněte rostlinnou smetanou a prohřejte.
  7. Polévku nalijte do misek, posypte tempehem a čerstvou petrželkou.

Tip

  • Tempeh osmahněte zvlášť na pánvi a polévku v misce jím ozdobte. 
  • Podávejte s kváskovým chlebem nebo s čapátí.