Suroviny

menší svazek petrželky (pokud máte výkonný mixér, použijte i stonky z petrželky)
¼ hrnku dýňových semínek
½ hrnku vody
½ čl soli
1 čl medu nebo javorového sirupu
2 pl limetkové šťávy
1 stroužek česneku (nemusí být)
2 pl olivového oleje

Postup

  1. Dýňová semínka namočte na 7h a déle, namáčecí vodu poté vylijte. 
  2. Všechny ingredience kromě semínek a oleje společně rozmixujte. Přidejte olej a mixujte. Přidejte semínka a ještě krátce mixněte, tak aby semínka byla nahrubo.
  3. Můžete použít hned nebo uchovat v lednici, před použitím znovu promíchejte. Vydrží 3 dny.

Tip

  • Místo olivového oleje použijte lněný, konopný nebo dýňový. 
  • Použijte menší množství vody a máte pesto.
  • Vhodná bude také bazalka, koriandr + máta.