Boršč pochází z Ukrajiny a Běloruska, tradičně se vaří i v Rusku. Je jasné, že na takto rozsáhlém území bude mít více podob. Někde přidávají do boršče rajčata a kopr. Na toto množství postačí 2 rajská jablíčka. Tradičně se boršč vaří s masem, základ je silný masový vývar. 

Suroviny na 6 porcí

2 střední červené řepy
2 mrkve
1 petržel
¼  celeru
3 střední  brambory
1/4 menšího hlávkového zelí
250 g hlívy ústřičné
1 cibule
1,5 l vody
3 pl sezamového oleje
3 bobkové listy
5 kuliček nového koření
5 kuliček pepře
2 pl lahůdkového droždí
2 čl soli
(kysaná smetana nebo ovesná smetana)

Postup 

  1. Cibuli nakrájejte najemno, mrkev na kolečka, celer a petržel nakrájejte na kostičky a brambory na větší kostky. Červenou řepu nastrouhejte nahrubo.
    Od hlívy odkrojte tuhý konec a natrhejte ji po vláku na proužky.
  2. Cibuli orestujte na oleji, přidejte koření a vzápětí přidejte mrkev a celer a petržel, hlívu a za stálého míchání restujte.
  3.  Přidejte řepu, brambory a  zelí. Zalijte vodou, osolte a vařte do změknutí.
  4. Hotovou polévku dochuťte droždím a umeoctem. 

Tip

  • K polévce se hodí kysané zelí, přidejte ho do uvařeného boršče nebo k boršči udělejte pirohy ze zelím. 
  • Místo hlívy přidejte vařené fazole (adzuki, červená nebo černá ledvina) nebo uzený tempeh.
  • Z koření můžete přidat černuchu, majoránku nebo tymián, uzenou papriku.
  • Zahustěte pohankovou jíškou.
  • Do hotové polévky přidejte smetanu. Jakmile přidáte smetanu, už nevařte, zdrcla by se.