Suroviny na omáčku, 4 porce

300 g dýně (nebo sladkých brambor)
100 g petržele
100 g celeru
100 g mrkve
1 velká cibule
500 – 600 ml vody
50 g slunečnicového semínka (kešu, konopné semínko)
5 kuliček nového koření
3 bobkové listy
1 čl mletého tymiánu
Svitek skořice
3 hřebíčky
1 čl přírodního cukru (rapadura, jaggery)
2 pl oleje
2 čl soli
1/4 biocitrónu
1 čl hořčice
Citrónová šťáva nebo umeocet na dochucení
1 balení tempehu
(rýžová nebo ovesná smetana)

Postup 

  1. Nakrájejte cibuli na měsíčky, ostatní zeleninu na větší kusy.
  2. V hrnci s tlustým dnem rozehřejte olej a orestujte cibuli a ostatní zeleninu
  3. Přidejte cukr a koření a ještě krátce restujte.
  4. Zalijte vodou, přidejte citrón. 
  5. Vyndejte koření a citrón! A rozmixujte tyčovým nebo stolním mixérem úplně do hladka. Pokud je omáčka moc hustá přidejte horkou vodu.
  6. Můžete přidat lčičku hořčice.
  7. Hotovou omáčku můžete zjemnit rostlinnou smetanou, poté už nevařte, smetna by se mohla zdrcnout. Dochuťte citrónovou šťávou.
  8. Tempeh,  podélně překrojte, tak, aby vznikly 2 tenší plátky  a pak ho překrojte ještě jednou, tak aby vznikly 4 trojúhelníky.  Rozehřejte na pánvi olej a tempeh krátce z obou stran osmahněte. 

Brusinková omáčka

40 g sušených brusinek
50 ml vody
1 čl kukuřičného škrobu 
citrónová šťáva
2 čl přírodního cukru nebo jiného sladidla

Postup

  1. Brusinky svařte ve vodě 20 minut.
  2. Kukuřičný škrob rozmíchejte ve 2 pl vody, přidejte ho k brusinkám a ještě 5 minut povařte.
  3. Přidejte trochu citrónové šťávy a lehce (ne úplně do hladka) mixněte tyčovým mixérem).