Suroviny na omáčku, 4 porce
300 g dýně (nebo sladkých brambor)
100 g petržele
100 g celeru
100 g mrkve
1 velká cibule
500 – 600 ml vody
50 g slunečnicového semínka (kešu, konopné semínko)
5 kuliček nového koření
3 bobkové listy
1 čl mletého tymiánu
Svitek skořice
3 hřebíčky
1 čl přírodního cukru (rapadura, jaggery)
2 pl oleje
2 čl soli
1/4 biocitrónu
1 čl hořčice
Citrónová šťáva nebo umeocet na dochucení
1 balení tempehu
(rýžová nebo ovesná smetana)
Postup
- Nakrájejte cibuli na měsíčky, ostatní zeleninu na větší kusy.
- V hrnci s tlustým dnem rozehřejte olej a orestujte cibuli a ostatní zeleninu
- Přidejte cukr a koření a ještě krátce restujte.
- Zalijte vodou, přidejte citrón.
- Vyndejte koření a citrón! A rozmixujte tyčovým nebo stolním mixérem úplně do hladka. Pokud je omáčka moc hustá přidejte horkou vodu.
- Můžete přidat lčičku hořčice.
- Hotovou omáčku můžete zjemnit rostlinnou smetanou, poté už nevařte, smetna by se mohla zdrcnout. Dochuťte citrónovou šťávou.
- Tempeh, podélně překrojte, tak, aby vznikly 2 tenší plátky a pak ho překrojte ještě jednou, tak aby vznikly 4 trojúhelníky. Rozehřejte na pánvi olej a tempeh krátce z obou stran osmahněte.
Brusinková omáčka
40 g sušených brusinek
50 ml vody
1 čl kukuřičného škrobu
citrónová šťáva
2 čl přírodního cukru nebo jiného sladidla
Postup
- Brusinky svařte ve vodě 20 minut.
- Kukuřičný škrob rozmíchejte ve 2 pl vody, přidejte ho k brusinkám a ještě 5 minut povařte.
- Přidejte trochu citrónové šťávy a lehce (ne úplně do hladka) mixněte tyčovým mixérem).