Suroviny

700 g vypeckovaných švestek
3 pl ghí
1/2 čl černé hořčice
1/2 čl fenyklu
1/2 čl černuchy
1/4 čl soli
2 zelené čili
2 pl zázvoru (nastrouhaného najemno)
1/2 – 1  hrnek přírodního cukru 
1/2 hrnku (70g) rozinek
1/4 hrnku (40g) vlašských ořechů (možno vynechat)
1/4 hrnku (25g) kokosových plátků  (možno vynechat)

Postup

  1. V hrnci s tlustým  dnem  při nízké teplotě rozehřejte ghí.  Přidejte hořčici, fenykl, černuchu a čili a smažte, až se koření rozvoní, hořčice začne praskat. Neodcházejte od plotny, ať koření nepřipálíte.
  2. Do hrnce přidejte zázvor, švestky, rozinky, cukr, sůl, podlejte trochou vody a duste pod pokličkou, dokud hmota nezhoustne, 30 až 40 minut. Občas zamíchejte a zkontrolujte, jestli se čatní nepřipaluje. Pokud máte plyn, použijte rozptylku.
  3. Do hotového čatní zamíchejte kokos a vlašské ořechy, přendejte do sklenice. V lednici vydrží 4 dny.

Tip

Zkuste jinou variantu koření.  1/4 čl muškátového oříšku, 1/4 čl hřebíčku, 1 čl fenyklu, 1 čl skořice. Muškátový oříšek nastrouhejte, ostatní koření namelte. Můžete přidat bio citrónovou nebo pomerančovou kůru.

Pokud vaříte pro kaphu, uberte cukr a přidejte čili. Pro pittu uberte čili.