Suroviny

1/2 kg červené řepy 
3 pl olivového oleje
2 pl balzamico octa
1 pl medu
1 čl hořčice
sůl 
čerstvě mletý černý pepř
čerstvá máta
rozmarýn, anýz, česnek – voliletelné

Postup

  1. Několik umytých řep se slupkou společně zabalte do alobalu a pečte na 180 stupňů 1 hodinu nebo déle. Můžete posolit hrubou solí,přidat anýz, stroužky česneku a rozmarýn. Tato varianta vhodnější v zimě a na podzim.
    Nebo uvařte: do vroucí vody přidejte 1 pl jablečného octa a 1 čl soli. Řepu umyjte a neoloupanou vložte do vroucí vody. Vařte do změknutí 30 minut až 2 hodiny. Záleží na velikosti a stáří řepy. Čím starší, tím se vaří déle.
  2. Řepu oloupejte a nastrouhejte na struhadle na plátky.
  3. Rozmíchejte ve skleničce ostatní ingredience a nalijte na řepu, promíchejte a nechte uležet minimálně hodinu. 
  4. Na talíři ozdobte lístky máty. Máta, když se nakrájí, tmavne, proto přidejte až před podáváním. 

Tip

  • S řepou krásně ladí i čerstvý fenykl nebo kopr.
  • Co dále s červenou řepou se můžete inspirovat zde