RECEPTY
POHA
Poha jsou rýžové vločky, nebo se tím označuje jídlo, které se z nich vaří. Vyrábí se tak, že se zrnka…
Learn More
ÁJURVÉDSKÉ KOLÁČKY
Sladká tečka. Tento lahodný koláček může být součástí vyváženého ájurvédského talíře. Abychom se cítili uspokojeni a nehonila nás mlsná a…
Learn More
ZELŇAČKA Z ČERVENÉHO ZELÍ
Suroviny na 4 – 6 porcí 200 g kysaného zelí1/2 hlávky menšího červeného zelí5 bramborkousek pórku nebo 1 cibule1 mrkev, 1…
Learn More
ČATNÍ Z DATLÍ A ROZINEK
1 hrnek (115g) datlí bez pecek1/3 hrnku (50g) rozinek¼ hrnku (60ml) limetkové nebo citrónové šťávy2 pl pomerančové šťávy½ čl fenyklu1…
Learn More
LASÍ (LASSI)
Ájurvédské lasí je nápoj podporující trávení, uklidní žaludek a zlepší absorbci živin. Jogurt nebo kefír se smíchá s vodou a…
Learn More
ČAPÁTÍ
Čapátí (chapati) = indické placky, které mají víc podob, než kolik má tančící bůh Šiva rukou. Jedno má jejich příprava…
Learn More
BANANA BREAD
Nejlepší banana bread! Má krásnou konzistenci – vláčný a přitom ne patlavý. Vyzkoušejte různé varianty. Je to i dobré těsto…
Learn More
ÁJURVÉDSKÝ ISOTONICKÝ NÁPOJ
Suroviny 1/3 čl černé nebo růžové soli 1 pl limetkové šťávy 1 čl hnědého cukru 1/3 čl římského kmínu 1/2…
KOKOSOVÉ KARI
Kořenimleté – skořice, muškátový oříšek, kardamom, koriandr, římský kmín, kurkuma, čili, kari listy nebo kafírové listy, asafoetida (čertovo lejno, hing)šťáva…
KOKOSOVÉ KARI Z ČERVENÉ ŘEPY
Learn More
KURKUMOVÁ PASTA
Kurkuma dává překrásnou zlatavou barvu indickému kari. Stejně jako ostatní koření, kromě své specifické chuti má celou řadu zdravotních účinků.…
SUBDŽÍ
Learn More
MAKOVÝ KOLÁČ/ZÁVIN
Suroviny na tažené těsto 2 hrnky špaldové mouky 1/2 hrnku vody 1/3 hrnku oleje (kokosový, slunečnicový, sezamový) 1 pl umeocta…
Learn More
GRANOLA
Suroviny na 2 plechySuchá část250g ovesných vloček120g oříšků a semínek (50g lískových oříšků, 40g slunečnice, 30g dýně)Mokrá část 50g kakaového másla100g…
Learn More
JARNÍ ZELENÁ POLÉVKA Z MUNGO FAZOLÍ A HRÁŠKU
Suroviny1 pl olivového olejeKousek pórku450 g hrášku (mraženého)350 g naklíčeného munga150 g řapíkatého celeru1 litr vroucí vody½ čl kurkumyTrochu čerstvě…
Learn More
SEGEDÍNSKÝ GULÁŠ S TEMPEHEM
Suroviny na 4 porce200 g kysaného zelí300 g bílého hlávkového zelí1 cibule1 smažený nebo marinovaný tempeh3 pl oleje1 čl kmínu2…
Learn More
PREJT S FAZOLEK ADZUKI
Suroviny150 g fazolek adzuki (nevařené)150 g ječných krup (nevařené)3 pl oleje (nejlépe sezamový) nebo ghí2 střední cibule2 stroužky česnekuKousek řasy…
Learn More
LAHŮDKOVÉ DROŽDÍ
Vyrábí se pomocí kvasinek na substrátu bohatém na cukry. Několik dnů se nechají namnožit a pak se suší lehce nad…
Learn More
KLÍČENÍ
CO OBSAHUJE KLÍČÍCÍ SEMÍNKO Při procesu klíčení se v semínkách aktivují enzymy a až několikanásobně v nich vzroste obsah vitaminů…
Learn More
DETOXIKAČNÍ MUNGO POLÉVKA
Fazole mungo (malé zelené fazolky) detoxikují a jsou lehko stravitelné. Jsou tridošické (vyrovnávají vátu, pittu, kaphu). Před je namočte na…
Learn More
DÝŇOVÁ POLÉVKA
Suroviny na 4 porce 800 g dýně hokaido (očištěné) Kousek pórku 400 ml kokosového mléka (1 plechovka) 600 ml vody2…
Learn More
MUJADDARA (MŽADDRA)
Hlavní suroviny na Mujaddaru jsou rýže, čočka a osmažená cibulka. Je to jednoduché, dobře stravitelné a výživné jídlo, podobné indickému…
Learn More
RAW KAŠE
Základní recept na jednu porci VEČER 40g ovesných vloček nebo pohanky a 1 lžíci lněných semínek zalijte 1 dcl vody.…
Learn More
RÝŽOVÁ KAŠE
Suroviny na 4 porce300 g rýže basmati, mléčné rýže nebo jáhel900 ml vody200 ml kokosového mléka1 čl skořicevanilkadatlový siruphrst mandlí špetka…
Learn More
ČOČKOVÁ SEKANÁ
Suroviny: 250 g suché čočky (zelená, hnědá, beluga) 3/4 hrnku ovesných vloček 1 hrnek nahrubo nastrouhané celeru 1/2 pórku 3…
Learn More
RAW KULIČKY
Suroviny 15 kuliček 120 g sušených datlí 30 g sušených třešní 50 g mandlí 50 g slunečnicových semínek 1/2 čl…
Learn More
ZÁZVOROVÉ ČATNÍ
Čatní je součástí pestrého indického talíře. Doplní jídlo, aby obsahovalo všech šest chutí a tvořilo harmonický celek. Podporuje trávení. Většinou…
Learn More
JABLKA S KUZU
Suroviny na 1 porci1 – 2 jablka 1 pl rozinek1 čl kuzu2 hřebíčky1 pl lněných semínek6 – 10 mandlíŠpetka soliPostupMandle namočte…
Learn More
ZELNÉ SUBDŽÍ
Suroviny na 4 porce1/2 kg bílého zelí 3 větší brambory4 pl ghí (hořčičného nebo sezamového oleje)1 čl černých hořčičných semínek1 čl…
Learn More
JARNÍ POSTNÍ ZELENINA
Lehký a rychlý jarní oběd nebo večeře na odlehčení játrům a žlučníku. Vhodný na postní období. Suroviny na 2 porce…