Suroviny

150 g fazolek adzuki (nevařené)
150 g ječných krup (nevařené)
3 pl oleje (nejlépe sezamový) nebo ghí
2 střední cibule
2 stroužky česneku
Kousek řasy kombu
Sůl
Majoránka
Mleté nové koření
Zázvorová šťáva
Sójová omáčka shoyu nebo tamari
Lahůdkové droždí

 Postup

  1. Fazole adzuki a kroupy společně namočte minimálně na 8h, pak namáčecí vodu slijte, přidejte řasu kombu a vařtee do měkka 40 minut až 1h. Fazole by měly být rozvařené, ke konci varu osolte a vařte ještě 5 minut. (Vody dejte tolik, aby se vyvařila. Pokud už jsou adzuki a koupy uvařené, tak vodu slijte a použijte na polévku.)
  2. Na oleji osmahněte e cibulku nakrájenou najemno.  Přidejte mleté nové koření a majoránku, utřený česnek, lahůdkové droždí, zázvorovou šťávu a ještě krátce osmahněte. 
  3. Směs přidejte do hrnce s uvařenými kroupami a fazolemi, zamíchejte a ještě společně prohřejte. 
  4. Dochuťte  sójovou omáčkou.

Tip

Tradičně se podává s vařenými bramborami a kvašeným zelím.

Bude se hodit i k  pečené zelenině, třeba řepě nebo batátům. Dobrý návod na pečenou zeleninu najdete zde: https://www.kucharkaprodceru.cz/pecena-zelenina/

S dušenými kapustičkami. Nebo k nějakému zimnímu salátu, třeba z čínské zelí s kvašeným zelím, salát z červené řepy nebo mrkvový s celerem.