Suroviny
150 g fazolek adzuki (nevařené)
150 g ječných krup (nevařené)
3 pl oleje (nejlépe sezamový) nebo ghí
2 střední cibule
2 stroužky česneku
Kousek řasy kombu
Sůl
Majoránka
Mleté nové koření
Zázvorová šťáva
Sójová omáčka shoyu nebo tamari
Lahůdkové droždí
Postup
- Fazole adzuki a kroupy společně namočte minimálně na 8h, pak namáčecí vodu slijte, přidejte řasu kombu a vařtee do měkka 40 minut až 1h. Fazole by měly být rozvařené, ke konci varu osolte a vařte ještě 5 minut. (Vody dejte tolik, aby se vyvařila. Pokud už jsou adzuki a koupy uvařené, tak vodu slijte a použijte na polévku.)
- Na oleji osmahněte e cibulku nakrájenou najemno. Přidejte mleté nové koření a majoránku, utřený česnek, lahůdkové droždí, zázvorovou šťávu a ještě krátce osmahněte.
- Směs přidejte do hrnce s uvařenými kroupami a fazolemi, zamíchejte a ještě společně prohřejte.
- Dochuťte sójovou omáčkou.
Tip
Tradičně se podává s vařenými bramborami a kvašeným zelím.
Bude se hodit i k pečené zelenině, třeba řepě nebo batátům. Dobrý návod na pečenou zeleninu najdete zde: https://www.kucharkaprodceru.cz/pecena-zelenina/
S dušenými kapustičkami. Nebo k nějakému zimnímu salátu, třeba z čínské zelí s kvašeným zelím, salát z červené řepy nebo mrkvový s celerem.