Základní návod na veganské pomazánky
250 g vařených luštěnin nebo obilovin
3 pl olivového oleje (nebo 2 pl tahiny + 2pl olivového oleje)
1 pl umeocta
1 pl lahůdkového droždí (nemusí být)
Všechny ingredience společně rozmixujte ponorným mixérem.
Tipy
Luštěniny uvařte do měkka, klidně je rozvařte, budou lépe stravitelné.
Vhodné luštěniny: různé druhy fazolí a čočky, cizrna, půlený hrách.
Vhodné obiloviny: ječmen, pohanka
Na oleji osmahněte koření (harisa, provensálské koření, různé kari), pak přimíchejte do pomazánky.
Lehce okyselte umeoctem, limetkou nebo citrónem.
Na dochucení: hořčice, lahůdkové droždí, wasabi
Vhodné oleje: sezamový, olivový, konopný, dýňový, lněný
Do hotové pomazánky přimíchejte čerstvé bylinky (koriandr, bazalka, petrželka, tymián, pažitka…) nebo najemno nakrájenou jarní cibulku či pórek.
Do hotové pomazánky nastrouhejte čerstvou zeleninu.
Nastrouhejte zeleninu a přidejte do pomazánkového základu.
Nastrouhejte zeleninu a společně s kořením krátce osmahněte na oleji, přidejte do pomazánkového základu a společně krátce prohřejte.
Opražte semínka nebo oříšky a vmíchejte do pomazánky
Náměty na pomazánky
300g adzuki, 2 stroužky česneku, 4pl olivového oleje, 1pl lahůdkového droždí, 1 pl zázvorové šťávy, sůl
Čočka, polenta, wasabi (nebo křen), jarní cibulka
Čočka, květák, hořčice
Polenta, hořčice, pórek nebo cibulka, uzené tofu
Guacamole: avokádo, česnek, sůl, rajče (i sušené), citrónová šťáva, čerstvý koriandr
Na jemno nastrouhaná mrkev, biotvaroh, pepř, citrónová šťáva, sůl
S čím podávat pomazánky?
Kváskový chléb
Bezlepkový chléb
Lněnky
Palačinky: špaldové, pohankové, pohankovo-ovesné
Knackebrot
Zelenina nakrájená na proužky (mrkev, řapíkatý celer)
Jednohubky: okurku nakrájejte na kolečka, větší mrkev nakrájená na oválky, namažte pomazánkou a navrch dejte čerstvé bylinky nebo posypejte gomasiem
Rolky: okurku naloupejte škrabkou na dlouhé plátky , jednu stranu namažte pomazánkou a srolujte, připíchněte párátkem