Základní návod na veganské pomazánky

  • 250 g vařených luštěnin nebo obilovin
  • 3 pl olivového oleje (nebo 2 pl tahiny + 2pl olivového oleje)
  • 1 pl umeocta
  • 1 pl lahůdkového droždí (nemusí být)

Všechny ingredience společně rozmixujte ponorným mixérem.

Tipy

  • Luštěniny uvařte do měkka, klidně je rozvařte, budou lépe stravitelné.
  • Vhodné luštěniny: různé druhy fazolí a čočky, cizrna, půlený hrách.
  • Vhodné obiloviny: ječmen, pohanka
  • Na oleji osmahněte koření (harisa, provensálské koření, různé kari), pak přimíchejte do pomazánky.
  • Lehce okyselte umeoctem, limetkou nebo citrónem.
  • Na dochucení: hořčice, lahůdkové droždí, wasabi
  • Vhodné oleje: sezamový, olivový, konopný, dýňový, lněný
  • Do hotové pomazánky přimíchejte čerstvé bylinky (koriandr, bazalka, petrželka, tymián, pažitka…) nebo najemno nakrájenou jarní cibulku či pórek.
  • Do hotové pomazánky nastrouhejte čerstvou zeleninu.
  • Nastrouhejte zeleninu a přidejte do pomazánkového základu.
  • Nastrouhejte zeleninu a  společně s kořením krátce osmahněte na oleji, přidejte do pomazánkového základu a společně krátce prohřejte.
  • Opražte semínka nebo oříšky a vmíchejte do pomazánky

Náměty na pomazánky

  • 300g adzuki, 2 stroužky česneku, 4pl  olivového oleje, 1pl lahůdkového droždí, 1 pl zázvorové šťávy, sůl
  • Čočka, polenta, wasabi (nebo křen), jarní cibulka
  • Čočka, květák, hořčice
  • Polenta, hořčice, pórek nebo cibulka, uzené tofu
  • Guacamole: avokádo, česnek, sůl, rajče (i sušené), citrónová šťáva, čerstvý koriandr
  • Na jemno nastrouhaná mrkev, biotvaroh, pepř, citrónová šťáva, sůl

S čím podávat pomazánky?

  • Kváskový chléb
  • Bezlepkový chléb
  • Lněnky
  • Palačinky: špaldové, pohankové, pohankovo-ovesné
  • Knackebrot
  • Zelenina nakrájená na proužky (mrkev, řapíkatý celer)
  • Jednohubky: okurku nakrájejte na kolečka, větší mrkev nakrájená na oválky, namažte pomazánkou a navrch dejte čerstvé bylinky nebo posypejte gomasiem
  • Rolky: okurku naloupejte  škrabkou na dlouhé plátky , jednu stranu namažte pomazánkou a srolujte, připíchněte párátkem