Suroviny
250 g uvařené pohanky (100g suché)
1 velká cibule (nebo kus pórku)
4 pl lahůdkového droždí
3 pl olivového nebo sezamového oleje
1 čl umeocta
2 čl sladké červené papriky
sůl
Čerstvá petrželka
Postup
- Pohanku dejte do vody v poměru 1 : 3, přidejte 1/2 čl soli a bez míchání na malém ohni, pod pokličkou vařte 15 minut, pak nechte ještě 15 minut stát.
- Na rozpáleném oleji osmahněte cibuli, až zesklovatí, přidejte papriku, osolte, ještě minutku osmahněte, přidejte uvařenou pohanku a droždí. Promíchejte a sundejte z ohně.
- Rozmixujte ponorným mixérem, dochuťte umeoctem a ozdobte čerstvými bylinkami. Pokud je pomazánka moc hustá, přilijte horkou vodu.
Tip
- Podávejte s chlebem a kvašenou zeleninou.
- Přidejte sušená rajčata a oregano. Rajčata předem namočte, namáčecí vodu nevylévejte.
- Přidejte česnek a majoránku.
- Místo pohanky můžete použít zbytek uvařených fazolí, hrachu nebo krup.