Suroviny

250 g uvařené pohanky (100g suché)
1 velká cibule (nebo kus pórku)
4 pl lahůdkového droždí
3 pl olivového nebo sezamového oleje
1 čl umeocta
2 čl sladké červené papriky
sůl
Čerstvá petrželka

Postup

  1. Pohanku dejte do vody v poměru 1 : 3, přidejte 1/2 čl soli a bez míchání na malém ohni, pod pokličkou vařte 15 minut, pak nechte ještě 15 minut stát. 
  2. Na rozpáleném oleji osmahněte cibuli, až zesklovatí, přidejte papriku, osolte, ještě minutku osmahněte, přidejte uvařenou pohanku a droždí. Promíchejte a sundejte z ohně.
  3. Rozmixujte ponorným mixérem, dochuťte umeoctem a ozdobte čerstvými bylinkami. Pokud je pomazánka moc hustá, přilijte horkou vodu.

Tip 

  • Podávejte s chlebem a kvašenou zeleninou.
  • Přidejte sušená rajčata a oregano. Rajčata předem namočte, namáčecí vodu nevylévejte.
  • Přidejte česnek a majoránku.
  • Místo pohanky můžete použít zbytek uvařených fazolí,  hrachu nebo krup.