Suroviny

1 kg sezónní ovoce: broskve, nektarinky, borůvky, jahody, třešně, …
0,5 l moštu (jablečný, hroznový, hruškový) 
5 g agaru v prášku
čerstvé lístky máty
špetka soli

Postup

  1. Ovoce hezky nakrájejte a vložte do dortové formy. Můžete vytvořit mandalu.
  2. Mošt nalijte do hrnce, přidejte agar, špetku soli, rozmíchejte metličkou a přiveďte k varu.  Za  stálého míchání vařte 2 minuty. 
  3. Odeberte lžičku agaru a nalijte na talířek. Dejte ztuhnout do lednice. Takto zjistíte, jestli máte dobrou konzistenci. Agar není řídký ani příliš tuhý. Případně můžete přidat agar nebo mošt a znovu 2 minuty povařit. 
  4. Horkou směsí zalijte ovoce a nechte vychladnout. Ztuhne, až bude úplně studený. 

Tip

  • Agar můžete  podávat se šlehačkou, kysanou smetanou, kokosovou šlehačkou.
  • Použijte agar jako horní vrstvu na korpus nebo na jáhlový pudink. Důležité, nalít  agar na spodní vrstvu, až když je téměř vychladlý, ale ještě ne ztuhlý.  Jinak by do korpusu prosákl. 
  • Pokud tvoříte z ovoce obraz, nalévejte agar opatrně, nejlépe polévkovou lžící na jednotlivé kousky ovoce a až pak dolijte zbytek. 
  • Ovoce v agaru můžete rozmixovat nebo použít marmeládu, kompot. 
  • Dobré tipy, jak pracovat s agarem najdete zde:  Country Life/Dobroty 19/ jaro. Doporučuji prostudovat, agar je báječná potravina.