Suroviny na 4 porce

  • 1,2 l vody nebo zeleninového vývaru
  • 300 g sezónní zeleniny (mrkev, pórek, křehké zelí)
  • 1 pl sezamového oleje
  • 4 čl ječného nebo rýžového misa (na 1 porci 1čl)
  • Řasa wakame (1porce = velikost poštovní známky)
  • 1 pl zázvorové šťávy

Volitelné

  • 4 ks houby shitake
  • 1/4 balíčku tofu
  • Hrst klíčků mungo fazolí
  • Čerstvé bylinky na ozdobu

Postup

  1. Wakame na 20 minut namočte.
  2. Zeleninu nakrájejte na sirčičky.
  3. (Šitake nakrájejte na plátky (pokud máte sušené houby, předem je namočte a odstraňte nožičky, bývají tvrdé). Tofu na malé kostičky.)
  4. A/ Rozehřejte olej, přidejte zeleninu a houby krátce osmahněte. Zalijte vodou nebo vývarem, přidejte wakame. Vařte 3 až 5 minut – podle druhu a velikosti zeleniny. B/ Nebo do vody vložte wakame, přiveďte k varu. Pak vhoďte houby a po chvíli zeleninu. Vařte 3 až 5 minut.
  5. Do hrnečku dejte miso a z polévky naběračkou naberte vodu v které miso rozmícháte. Potom miso zamíchejte do hotové polévky. Přiklopte a už nevařte. Pouze nechte 5 minut prohřát.
  6. Na závěr přidejte něco zeleného – natě, bylinky, kousek najemno nakrájeného pórku, cibulky, řeřichu a trochu šťávy z čerstvého zázvoru.
 

Rychlá miso polévka do práce nebo na cesty

  • 1 čl ječného nebo rýžového misa
  • 1 pl lahůdkového sušeného droždí
  • 1 pl tahiny
  • hrnek horké vody

Vše smíchno smíchejte v horké vodě a nechte pod pokličkou 5 minut ustát.