Suroviny na 4 porce
- 1,2 l vody nebo zeleninového vývaru
- 300 g sezónní zeleniny (mrkev, pórek, křehké zelí)
- 1 pl sezamového oleje
- 4 čl ječného nebo rýžového misa (na 1 porci 1čl)
- Řasa wakame (1porce = velikost poštovní známky)
- 1 pl zázvorové šťávy
Volitelné
- 4 ks houby shitake
- 1/4 balíčku tofu
- Hrst klíčků mungo fazolí
- Čerstvé bylinky na ozdobu
Postup
- Wakame na 20 minut namočte.
- Zeleninu nakrájejte na sirčičky.
- (Šitake nakrájejte na plátky (pokud máte sušené houby, předem je namočte a odstraňte nožičky, bývají tvrdé). Tofu na malé kostičky.)
- A/ Rozehřejte olej, přidejte zeleninu a houby krátce osmahněte. Zalijte vodou nebo vývarem, přidejte wakame. Vařte 3 až 5 minut – podle druhu a velikosti zeleniny. B/ Nebo do vody vložte wakame, přiveďte k varu. Pak vhoďte houby a po chvíli zeleninu. Vařte 3 až 5 minut.
- Do hrnečku dejte miso a z polévky naběračkou naberte vodu v které miso rozmícháte. Potom miso zamíchejte do hotové polévky. Přiklopte a už nevařte. Pouze nechte 5 minut prohřát.
- Na závěr přidejte něco zeleného – natě, bylinky, kousek najemno nakrájeného pórku, cibulky, řeřichu a trochu šťávy z čerstvého zázvoru.
Rychlá miso polévka do práce nebo na cesty
- 1 čl ječného nebo rýžového misa
- 1 pl lahůdkového sušeného droždí
- 1 pl tahiny
- hrnek horké vody
Vše smíchno smíchejte v horké vodě a nechte pod pokličkou 5 minut ustát.