Suroviny na tažené těsto (koláč nebo štrůdl, množství na dva kusy)
- 650 g (2 hrnky)celozrnné špaldové mouky jemně mleté
- 300 g ( 3/4 hrnku) vody
- 150 g (1/4 hrnku) oleje
- 1 pl umeocta nebo jablečného octa (způsobí, že se těsto dobře táhne)
- 5 g soli
- 100 g zajíc rýžový nápoj
Zvolte náplň
A. Suroviny na makovou náplň
- 300 g máku
- 200 g datlí bez pecek
- 250 ml vody
- 1/2 čl skořice
- kůra z 1/2 biocitrónu (nebo 3 kapky citrónového nebo pomerančového éterického oleje)
- hrst či dvě mandlí
B. Suroviny na jablečnou náplň
- 8 – 10 velkých jablek
- 100 g rozinek
- 1 pl skořice
- 2 pl kukuřičného škrobu nebo vanilkového pudinku
- 100 g vlašských ořechů
Postup
Těsto
- Smíchejte všechny suroviny, krátce prodělejte, vznikne hutné těsto.
- Vložte ho do igelitového sáčku a nechte odpočinout v lednici. Mezitím si udělejte náplň.
- Těsto vyndejte z lednice, dejte trochu mouky na pracovní desku a válečkem rozválejte. Těsto se nelepí, dobře se s ním pracuje.
- Vložte do vymazané formy, okraje ořízněte. Nebo rozválejte na štrůdl.
- Ze zbytků můžete na koláči udělat mřížku nebo zbytek těsta rozválet upéct na sucho pánvi. Jsou z něj výborné placky.
Maková náplň
- Namelte mák.
- Zkontrolujte datle, jestli v nich není pecka, pak je dejte do hrnce, přisypte mák a přilejte vodu společně povřte 5 minut. Poté rozmixujte.
- Přidejt citrónovou kůru a skořici.
- Nechte trochu vychladnout.
- Mezitím spařte mandle a oloupejte
- Mák rozložte na těsto a ozdobte mandlemi.
- Pečte 40 minut při 180 stupních.
Jablečná náplň
- Jablka neloupejte a nastrouhejte je na hrubém struhadle.
- Smíchejte s rozinkami, skořicí, ořechy a škrobem.