Suroviny na tažené těsto (koláč nebo štrůdl, množství na dva kusy)

  • 650 g  (2 hrnky)celozrnné špaldové mouky jemně mleté
  • 300 g ( 3/4 hrnku) vody
  • 150 g  (1/4 hrnku) oleje 
  • 1 pl umeocta nebo jablečného octa (způsobí, že se těsto dobře táhne)
  • 5 g soli
  • 100 g zajíc rýžový nápoj

Zvolte náplň 

A. Suroviny na makovou náplň

  • 300 g máku
  • 200 g  datlí bez pecek
  • 250 ml vody
  • 1/2 čl skořice
  • kůra z 1/2 biocitrónu (nebo 3 kapky citrónového nebo pomerančového éterického oleje)
  • hrst či dvě mandlí

B. Suroviny na jablečnou náplň

  • 8 – 10 velkých jablek
  • 100 g rozinek
  • 1 pl skořice
  • 2 pl kukuřičného škrobu nebo vanilkového pudinku
  • 100 g vlašských ořechů 

Postup

Těsto

  1. Smíchejte všechny suroviny, krátce prodělejte, vznikne hutné těsto.
  2. Vložte ho do igelitového sáčku a nechte odpočinout v lednici. Mezitím si udělejte  náplň. 
  3. Těsto vyndejte z lednice, dejte trochu mouky na pracovní desku a válečkem rozválejte. Těsto se nelepí, dobře se s ním pracuje. 
  4. Vložte do vymazané formy, okraje ořízněte. Nebo rozválejte na štrůdl.
  5. Ze zbytků můžete na koláči udělat mřížku nebo zbytek těsta rozválet upéct na sucho  pánvi. Jsou z něj výborné placky.  

Maková náplň

  1. Namelte mák.
  2. Zkontrolujte datle, jestli v nich není pecka, pak je dejte do hrnce, přisypte mák a přilejte vodu společně povřte 5 minut. Poté rozmixujte.
  3. Přidejt citrónovou kůru a skořici. 
  4. Nechte  trochu vychladnout.
  5. Mezitím spařte mandle a oloupejte
  6. Mák rozložte na těsto a ozdobte mandlemi.
  7. Pečte 40 minut při 180 stupních. 

Jablečná náplň

  1. Jablka neloupejte a nastrouhejte je na hrubém struhadle.
  2. Smíchejte s rozinkami, skořicí, ořechy a škrobem.