Suroviny na 4 porce
1 lilek
1 střední cuketa
5 středních rajčat nebo domácí zavařené rajčatové pyré
1 tempeh smažený nebo marinovaný
kousek pórku nebo 1 menší cibule
1 stroužek česneku nebo 1 čili paprika (možno vynechat)
2 pl provensálského koření
3 pl olivového oleje
1 pl sušeného lahůdkového droždí
hrst čerstvé bazalky
1 čl soli
Postup
- Nakrájejte cuketu a lilek a tempeh na menší kostky, rajčata na měsíčky, pórek na jemná kolečka, česnek nastrouhejte nebo utřete.
- Na hluboké pánvi s tlustým dnem nebo na woku rozehřejte olej, přidejte pórek a tempeh, 5 minut za občasného míchání restujte. Vyndejte tempeh, dejte ho do misky.
- Na pánev dejte lilek a cuketu, česnek, provensálské koření, sůl osolte. Pak přidejte rajčata a pod pokličkou duste dalších 10 až 15 minut, až je lilek měkký, v případě potřeby přidejte trochu vody. Přidejte lahůdkové droždí, tempeh, zamíchejte a ještě 1 minutu duste.
- Na talíři ozdobte nasekanou bazalkou.
Tip
- Podávejte se špagetami (pohankové, soba nudle, špaldové..), kukuřičnou polentou nebo bulgurem.
- Můžete posypat veganským sýrem.
- Místo tempehu přidejte předem uvařené fazole.