Suroviny na 4 porce

1 lilek
1 střední cuketa
5 středních rajčat nebo domácí zavařené rajčatové pyré
1 tempeh smažený nebo marinovaný
kousek pórku nebo 1 menší cibule
1 stroužek česneku nebo 1 čili paprika (možno vynechat)
2 pl provensálského koření
3 pl olivového oleje
1 pl sušeného lahůdkového droždí
hrst čerstvé bazalky
1 čl soli

Postup

  1. Nakrájejte cuketu a lilek  a tempeh na menší kostky, rajčata na měsíčky, pórek na jemná kolečka, česnek nastrouhejte nebo utřete. 
  2. Na hluboké pánvi s tlustým dnem nebo na woku rozehřejte olej, přidejte pórek a  tempeh, 5 minut za občasného míchání  restujte. Vyndejte tempeh, dejte ho do misky.
  3. Na pánev dejte  lilek a cuketu,  česnek, provensálské koření, sůl osolte. Pak přidejte rajčata a pod pokličkou duste dalších 10 až 15 minut, až je lilek měkký, v případě potřeby přidejte trochu vody. Přidejte lahůdkové droždí, tempeh, zamíchejte a ještě 1 minutu duste.
  4. Na talíři ozdobte nasekanou bazalkou. 

 Tip

  • Podávejte se špagetami (pohankové, soba nudle, špaldové..), kukuřičnou polentou nebo bulgurem.
  • Můžete posypat veganským sýrem.
  • Místo tempehu přidejte předem uvařené fazole.