Kvašená je přirozenýn zdrojem vitamínu C, mnoha enzymů a její pravidelná konzumace prospívá zdravému mikrobiomu našeho střeva.  Kyselá chuť doladí talíř a pomůže trávení. Tradičně se u nás kvasilo třeba zelí a v chladných měsích v roce bylo téměř každý den na talíři. 

Tipy ke kvašení

  • Sklenice před použitím propláchněte vařící vodou, ale není potřeba je sterilizovat.
  • Kombinovat můžete různou zeleninu. Krásné je třeba červené zelí a bude ozdobou vašeho talíře:)
  • Pickles může být velice pestré, záleží na jaké tvary zeleninu nakrájíte, jak ji poskládáte dohromady. 
  • Čím více soli, tím pomaleji bude zelenina kvasit, bude tvrdší. Sůl chrání před plísní.
  • Pokud se v pickles objeví plíseň, jednou z možností použité  je koření. Kupujte ho čerstvé a bio, nebo ho před použitím spařte horkou vodou. Do kvašeného zelí se hodí  jalovec. Do kvašáků dubové, křenové nebo vinné listy.
  • Pokud děláte pickles v klasických zavařovacích sklenicích se šroubovaným víčkem, neutahujte ho moc těsně, aby mohl unikat vzduch a tekutina, proto sklenici podložte hlubokým talířem, pickles je celkem živé 🙂
  • Po 3 – 6 dnech, záleží na teplotě vmístnosti a jak chcete mít  zelenina nakvašenou, sklenici opatrně ji otevřete a nechte ujít vzduch! Pokud je sklenice těsně utažena a vzduch nemůže unikat a k tomu jí někde zapomeneme delší dobu, může explodovat. Osobní zkušenost:)
  • Hotové pickles uložte do lednice, vydrží několik měsíců.
  • Kvašení zeleniny je velmi jednoduché, než však začnete, vřele doporučuji přečíst toto:
    https://www.zkvaseno.cz/tema/zaklady
  • Jednoduchý recept podle Míši Sedláčkové:
    https://www.ceskatelevize.cz/porady/10744345634-kouzelne-bylinky/7629-recepty/3365-kvasena-zelenina-pickles-podle-misi-sedlackove/
  • Hezky zpracovaný a srozumitelný návod na kvašení zeleniny najdete i na webu countrylife:
    https://www.countrylife.cz/kvasena-zelenina-pickles
  • Zde najdete informace o kvašení prakticky všeho. Nedávno vydali knihu.
    https://www.zkvaseno.cz/

VODNÍ PICKLES

Zelenina: mrkev, bílé či červené zelí, petržel, květák, brokolice, červená řepa, cibule (může být náročná na trávení)
Můžete přidat: česnek, křen (chrání před plísní), zázvor
Z bylinek lze použít: kopr, fenykl, kmín, černuchu, jalovec
2 pl umeocta
1 zarovnaná lžička mořské soli
Převařená vystydlá voda
Zavařovací sklenice
(můžete použít lžíci nálevu z předešlého kvašení)

Postup

  1. Zeleninu očistěte a nakrájejte nebo nastrouhejte
    (například: mrkev, petržel na půlkolečka, červenou řepu na plátky, brokolici, květák rozeberte na růžičky, cibuli nakrájejte na měsíčky)
  2. Zeleninu natlačte do zavařovací sklenice.
  3. Přidejte umeocet, sůl, zalijte vychladlou převařenou vodou a zavíčkujte.
  4. Sklenici dejte na talíř (může unikat voda). Nechte kvasit při pokojové teplotě 3 – 6 dní.  Potom uložte do lednice.

KVAS Z ČERVENÉ ŘEPY

3 střední červené řepy
2,5cm čerstvého zázvoru
2l vody  
1pl mořské soli
5 stroužků česneku (nemusí být)
velká zavařovací sklenice

Postup

  1. Převařte vodu a nechte vychladnout.
  2. Oloupejte a nakrájejte řepu na plátky nebo na kostičky. Zázvor nakrájejte na plátky.
  3. Všechny ingredience dejte do skleněné nádoby se šroubovacím víčkem, zalejte vodou, zavíčkujte a nechte stát v pokojové teplotě 3 dny a déle, poté dejte do lednice.

Tip

  • Používá se voda z řepy. Když jí vypijete, můžete udělat ještě jeden nálev.
  • Jako startér, můžete přidat trochu nálevu z kvašené zeleniny nebo umeocet.
  • Další inspirace na kvašení řepy zde:

http://zkvaseno.blogspot.cz/2012/09/repa.html

KVAŠENÝ DAIKON SE ZÁZVOREM

Daikon (cca 350g)
Zázvor (cca 30g)
1 čl soli
2 pl umeocta
zavařovací sklenice
převařená voda

Postup

  1. Převaříme vodu vodu, část použijeme na vypláchnutí sklenice, zbytek necháme trochu vychladnout.
  2. Daikon očistíme a nakrájíme na půlkolečka. Zázvor nakrájíme na tenké plátky a natlačíme do zavařovací sklenice. Přidáme sůl a umeocet.
  3. Zalijeme vodou a zavíčkujeme. Pod sklenici dáme talíř, při kvašení voda může unikat. Necháme stát při pokojové teplotě 3 až 7 dní. Záleží na teplotě v místnosti a také jak máme rádi zeleninu nakvašenou. Potom uložíme do lednice, kde vydrží několik měsíců.

Tip

Daikon je dlouhá bílá ředkev, místo ní můžete použít černou ředkev nebo vodnici. Ředkve čistí plíce od hlenu a játra od tukových usazenin.