Letní ájurvédská směs koření / Pitta masala
Suroviny na ¼ hrnku
1 pl koriandru
1 pl římského kmínu
1 pl fenyklu
1 pl kardamomu
(celá semínka bez zelené slupky)
1 pl kurkumy
Postup
- Zelené koriandrové tobolky dejte do hmoždíře, párkrát bouchněte, ony se otevřou, vyndejte semínka.
- Rozehřejte těžkou pánvičku s tlustým dnem.
- Na pánev dejte koriandr, římský kmín, fenykl, vyloupaný koriandr. Restujte na mírném ohni za občasného míchání (pár minut), až koření změní barvu, začne vonět. Pozor, nepřipalte.
- Směs nechte trochu vychladnout, pak umelte v mlýnku na koření (kávomlýnku) nebo rozdrťte v hmoždíři. Smíchejte s kurkumou.
- Vychladlé koření dejte do dobře uzavíratelné skleničky a označte názvem a datem výroby.
Tip
Tato směs je vhodná po celý rok. Speciálně pro lidi konstituce pitta, nebo pokud je pitta zvýšená. Pokud je vám stále horko. Nadbytek soli může v létě, které je horké a vlhké (pitta) způsobovat zadržování vody, které se projevuje nateklostí. Proto je dobré sůl omezit, chuť dodáte kořením a čerstvými bylinami. Myslím omezit, ne úplně vynechat.
Čerstvé byliny
V létě můžete využít naplno čerstvých bylin. V ájurvédské kuchyni se často používá koriandr jak čerstvé listy, tak sušené kuličky koření. Když si domů přinesete velký svazek čerstvých bylin, část můžete zamrazit ve formě bylinných kostek a v zimě využít do polévek, kičarí, dálů…. Velkou mísu napusťte vodou a do ní dejte byliny, pořádně propláchněte. Dejte do mixéru, přidejte trochu vody a rozmixujte najemno, poté uložte v nádobách na led do mrazáku. U některých byliny takto můžete rozmixovat i stonky, pokud máte dobrý mixér a stonky nejsou moc tvrdé. Vhodná bude třeba petrželka nebo koriandr.
Podzimní ájuvédská směs koření
Podzimní směs podpoří trávení a pomůže přesunu do chladnějšího období roku, které je pod nadvládou váty. Tato směs je mírně zahřívací a společně s vařeným jídlem vyrovnává studenou, suchou a lehkou kvalitu podzimu. Výborná bude třeba v polévce s kořenové zeleniny s červenou čočkou s ghí, kterého může být více než v létě. Zvláště pokud jste konstituce váta a toto období roku pro vás může být náročnější. Váty, zahřívat a promašťovat se jídlem, masáží teplým sezamovým olejem a chránit se před větrem, ať si toto krásné období roku užijete.
Pokud nemáte chuť na indické koření, užijte si kořenící sůl z bylinek z vaší zahrady. Suchý podzim potřebuje trochu soli oproti vlhkému a teplému období roku. Sůl doporučuji přírodní nerafinovanou (růžovou, černou, mořskou nerafinovanou).
Suroviny na ¼ hrnku
1 pl koriandru
1 pl římského kmínu
2 pl fenyklu
1 pl kurkumy
1 čl sušeného zázvoru
Postup
- Rozehřejte těžkou pánvičku s tlustým dnem.
- Na pánev dejte koriandr, římský kmín, fenykl. Restujte na mírném ohni za občasného míchání, až koření změní barvu, začne vonět (pár minut). Nepřipalte!
- Směs nechte trochu vychladnout a umelte na mlýnku na koření (kávomlýnku)
nebo rozdrťte v hmoždíři. - Do směsi přidejte kurkumu a zázvor.
- Vychladlé dejte do dobře uzavíratelné skleničky a označte názvem a datem výroby.
Podzimní ájurvédská sůl
Suroviny na ¼ hrnku
1 pl tymiánu
1 pl rozmarýny
1 pl šalvěje
1 pl černého pepře
1 pl přírodní soli
Postup
- Tymián, rozmarýnu, šalvěj dejte do hmoždíře a rozdrťte na jemno.
- Do hmoždíře namelte černý pepř, přidejte sůl a promíchejte a ještě chvíli společně drťte.
- Nasypte do skleničky na koření s dírkami. Sůl můžete používat na vaření nebo nechte na stole na dochucení.
- Udělejte větší množství a podělte se s přáteli.