CO OBSAHUJE KLÍČÍCÍ SEMÍNKO

Při procesu klíčení se v semínkách aktivují enzymy a až několikanásobně v nich vzroste obsah vitaminů (hlavně skupiny B a C), hořčíku a železa. Škroby se přeměňují na cukry, bílkoviny se štěpí na aminokyseliny a tuky na mastné kyseliny, tím semena stanou lépe stravitelná.

DVA DRUHY KLÍČENÍ

  1. Ve tmě, tam jde o první fázi klíčení, kdy se klíček probouzí a obsahuje největší množství živin. Vhodné pro pohanku (loupanou), luštěniny (např. fazole mungo, čočka, cizrna), obiloviny a větší semena.
  2. Na světle, pěstujeme rostlinku, která obsahuje velké množství chlorofylu. Vhodné zejména pro semínka jako řeřicha, vojtěška, ředkvička, pohanka (neloupaná).

POUŽITÍ V KUCHYNI

  • Rostlinné klíčky můžete konzumovat syrové, tak si zachovají nejvíce živin nebo tepelně zpracované.
  • Můžete jimi posypat namazaný chléb či je zamíchat do salátu, do pomazánek. Přidat do polévek, kičarí, při přípravě zeleniny.

A. KLÍČENÍ VE TMĚ – postup

  1. Semena propláchněte, vložte do neprůhledné mísy, zalijte čtyřnásobným množstvím vody, nechte cca 8 – 12 hodin namočené, aby se semena důkladně nacucala. Některé semínka stačí namočit na kratší dobu, například pohanku namáčejte jen půl hodiny.
  2. Poté vodu slijte a mísu přikryjte talířem nebo utěrkou. Důležité je vodu po namáčení důkladně vylít.
  3. Klíčky se objeví za 1-4 dny. Záleží na teplotě v místnosti a na druhu klíčků. Potom mísu uložte do lednice, tím se zpomalí se klíčící proces. V lednici je můžete uchovávat až 5 dní. 1x denně klíčky proplachujte studenou vodou.

Tip

  • Pokud s klíčením začínáte, zvolte fazole mungo, klíčí velice dobře.
  • Naklíčené mungo můžete mít neustále připravené v lednici. Přidáte do salátu, do polévky, přidáte do kičarí nebo při přípravě zeleniny.
  • Mungo fazole jsou ochlazující a sám proces klíčení je z energetického hlediska ochlazující, proto je vhodné jíst čerstvých klíčků jen malé množství – 1 až 3 lžíce do salátů, do uvařeného jídla. Pokud naklíčené mungo fazole uvaříte, zničí se tím sice, některé živiny, ale získají jiné přednosti. Je to výborný zdroj dobře stravitelných bílkovin. Udělejte z nich třeba indický dál, nebo je přidejte do miso polévky. 
  • Pomocník na klíčení ve tmě: www.smartsprouter.cz

B. KLÍČENÍ NA SVĚTLE – postup

najdete dobře popsané třeba zde: https://kitchenette.cz/clanek/klicky-a-naklicovani