Suroviny

300 g kadéřávku nebo kapusty
2 pl šťávy z limetky nebo citrónu
2 pl tahiny
3 pl sójové omáčky tamari nebo shoyu
2 – 3 pl olivového nebo dýňového oleje
1 pl čerstvé zázvorové šťávy
½ čl kurkumy
Čerstvě mletý černý pepř
1 čl soli
granátové jablko

Postup

  1. Z kadeřávku odřízněte, tvrdá žebra a nakrájejte na tenké proužky.Osolte a důkladně promačkejte, kapusta změkne a bude lépe stravitelná. 
  2. Nastrouhejte zázvor na jemném struhadle a vymačkejte šťávu přes sítko nebo zmáčkněte v pěsti. Zbylou dužinu můžete použít na čaj.
  3. Přidejte všechny ostatní suroviny, kromě granátového jablka. Důkladně promačkejte.
  4. Přidejte granátové jablko.
  5. Nechte uležet nejméně hodinu. 

Tip

  • V lednici vydrží 3 dny.
  • Místo kadeářávku použijte kapustu, jarní křehké zelí nebo čínské zelí.
  • Podávejte s pohankou, celozrnnou rýží, bulgurem nebo kváskovým chlebem a nějakým proteinem (vařenou cizrnou, osmahnutým tempehem, kozím sýrem). Jako přílohu k hlavnímu jídlu. bude se hodit také k humusu s pitou. 
  • Pro konstituci váta, pro zvýšenou vátu a lidi s oslabeným trávením tento salát není vhodný. Může způsobovat nadýmání.