Suroviny na 2 – 3 porce

1/2 hrnku / 150 g ječných krup
2 hrnky / 600 ml  vody
1/2 hrnku kokosového mléka
2 zralé broskve
2 pl  kokosového oleje
1 – 2 pl kokosového cukru
1/3 čl mletého kardamomu
špetka soli

Postup

  1. Do hrnce dejte ječné kroupy a propláchněte, přidejte čistou vodu a nechte namočené přes noc. 
  2. Ráno vodu vylijte, zalijte 2 hrnky čerstvé vody, přidejte špetku soli a vařte pod pokličkou 20 – 30 minut, dokud se voda nevstřebá, přidejte kokosové mléko, přiveďte k varu a ještě krátce povařte.
  3. Zatím co se kroupy vaří nakrájejte broskve na měsíčky. Rozehřejte menší hrnec, přidejte kokosový olej, poté kardamom, broskve, cukr. Restujte, až broskve lehce změknou 5 – 10 minut. 
  4. Tyčovým mixérem rozmixujte kroupy na kaši, v případě potřeby přidejte vodu. 

Tip

  • Pokud je pro vás celá tato akce ráno časově náročná, můžete kroupy vložit večer do rýžovaru nebo pomalého hrnce a vodu už nevyměňovat. Můžete rovnou přidat všechny ostatní suroviny a zmáčknout odložený start. Ráno už jen rozmixujete. Nebo broskve přidejte do rýžovaru 10 minut před dovařením. 
  • Ječmen je u nás tradiční potravina. Naši předci často jedli třeba hrách a kroupy. “Hrách a kroupy, to mi máme celý den, ale vdolky jenom jednou za týden” Dnes je to spíš obráceně 🙂 Na kroupy jsme trochu pozapomněli a snídáme koblihy. Kroupy se občas se objeví v zabíjačkové polévce 🙂  
    Ječmen je díky jeho vlastnostem je  výbornou obilovinou obzvláště na léto, což je pitta období – oheň/voda. Horko a vlhko. 
    Ječmen má svěží povahu, chuť má slanou a sladkou. 
    • Posiluje slezinu, harmonizuje žaludek, posiluje střeva, prospívá žlučníku.
    • Doplňuje krev a rodí tekutiny, utišuje žízeň.
    • Odvádí  vlhkost s organizmu. Vlhkost se může projevovat zadržováním vody, otoky.  Poruchy močení z horka. 
    • Při zácpě místo ječných krup použijte celá zrna.
    • Naopak při průjmu a rekonvalescenci se používají rosolovité odvary z ječných krup. V tomto případě vařte hodinu a déle – kaše congee. 
  • Místo krup použijte rýži, jáhly nebo bulgur.
  • Místo broskví  jiné ovoce, třeba kombinace meruňky a borůvky.