Suroviny
250 g syrových jáhel (800 g uvařených)
750 ml vody
150 g špaldové krupice
50 g kukuřičného nebo tapiokového škrobu
¼ čl soli
Postup
- Jáhly spařte horkou vodou, vodu vylejte.
- Zalijte 750 ml vody a vařte pod pokličkou na mírném ohni s ¼ čl soli doměkka, až se voda vstřebá (20 – 30 minut).
Při vaření jáhly nemíchejte! - Po uvaření jáhly nechte vychladnout.
- Do vlažných jáhel postupně přidávejte mouku smíchanou se škrobem a rukama propracujte v tužší těsto. Případně přidejte vodu.
- Vytvořte knedlíky o velikosti bramborových nebo noky.
- Knedlíky vařte ve vroucí vodě osolené 6–8 min. Noky budou hotové cca za 5 minut. Vyndejte je hned, jak vyplavou na hladinu, jinak se rozvaří.
Tip
Pro belzepkovou variantu použijtepohankovou krupici nebo mouku, akorát pak včas knednlíky vyndejte, když se vaří dlouho, mohou se rozvařit. Můžete přidat kukuřičnou strohuhanku, knedlíky budou vzdušnější.
Podávejte na sladko:
- S opaženým mákem s cukrem, povidly a tvarohem.
- S jablečným čatní.
Na slano:
- K zelí a tempehu, ke svíčkové….
- Knedlíky můžete plnit tempehem nebo vařenými luštěninami osmahnutým na cibulce s kořením.