Kompot s kuzu, lahodné výživné jídlo při jakýchkoli problémech s trávením nebo při nachlazení.  Ale i na běžnou svačinu či lehkou snídani.  Výborné i pro malé děti na bolavé bříško.

Suroviny na 1  porci

1 – 2 jablka 
1 pl rozinek
1 čl kuzu
2 hřebíčky
1 pl lněných semínek
6 – 10 mandlí
Špetka soli

Postup

  1. Mandle namočte na 7 hodin nebo déle, namáčecí vodu slijte.
  2. Jablka nakrájejte, podlijte trochou vody, přidejte sůl, hřebíček, rozinky, lněná semínka a duste pokličkou 10 – 15 minut dokud jablka nezměknou. Kuzu rozmíchejte v trošce studené  vody, přidejte k hotovým jablkům a ještě 1 – 2 minuty duste, dokud kuzu nezprůhlední.
  3. Dejte na talířek a přidejte oloupané mandle.

Tip

  • Při velmi oslabeném agni nebo a pro malé děti, jablka a mandle vynechte.
  • Takto můžete použít i jiné ovoce – hrušky, sušené meruňky a švestky. 
  • Přidejte skořici, badyán, kardamom, vanilku.