Ingerdience
1 hrnek červené čočky (mung dálu nebo jiné luštěniny)
1 – 2 pl zázvorové šťávy
1 čl římského kmínu
1 čl kurkumy
1 pl hnědého cukru
1 cibule (možno vynechat)
1 stroužek česneku (možno vynechat)
2 – 4 hrnky vody (záleží, jak chcete mít dál hustý)
2 pl ghí
1 čl fenyklových semínek (možno vynechat)
2 čl indického kari
čerstvý koriandr (bazalka, petrželka)
citrón
Postup
- Čočku dejte do hrnce a důkladně propláchněte.
- Nalijete čistou vodu a pod pokličkou přiveďte k varu. Pokud se vytvoří pěna, odstraňte jí naběračkou. Vařte 10 minut odklopené, pak zaklopte a vařte ještě 10 minut.
- Teď si připravte všechno suché koření a cukr.
Pokud použijete cibuli, nakrájejte jí na jemno, česnek nastrouhejte - Na pánvi s tlustým dnem na mírném ohni rozehřejte ghí, přidejte římský kmín a fenyklová semínka, až se rozvoní, přidejte kurkumu, kari, cukr a za stálého míchání krátce osmahněte (pár sekund, pozor, aby se koření nepřipálilo).
Pokud použijete cibuli, přidejte ji na pánev po celém koření a smažte až zesklovatí, pak až přidejte mleté koření a česnek. - Směs přidejte k uvařenému dálu, osolte, přidejte zázvorovou šťávu a ještě 5 minut společně povařte.
- Nakrájejte koriandr a přidejte do hotového dálu.
- Na talíři přidejte trochu citrónové šťávy.
Tip
- Příprava zázvorové šťávy: Zázvor nastrouhejte na jemném struhadle a rukou vyždímejte do misky, nebo rovnou do dálu. Zbylou dužinu použijte na čaj. Pokud máte bio zázvor, dejte ho celý do mixéru, přidejte trochu vody a rozmixujte, v lednici vydrží 3 dny.
- K bodu 4: až bude osmahnuté koření, můžete přidat 1 – 2 rajčata.
- Před servírováním do dálu můžete přidat 2 pl jogurtu.
- Místo červené čočky nebo mung dálu, můžete použít různé druhy fazolí, čočky nebo půlený hrách. Tyto luštěniny předem namočte a postupujte podle návodu „vaření luštěnin“.