Domácí granola je jednoduchá, rychlá, trvanlivá. K snídani, na cesty, nebo jako dezert. Podívejte se také ke kuchařce pro dceru, kde je dobře vysvětlena technologie. Pouze bych nepoužívala k zapékání med. Vysoké teploty ničí jeho léčivé vlastnosti, podle ájurvédy se tepelně zpracovaný med stává toxickým. A také je vzácný, užívá se v malém množství jako lék. Jedna včela za celý svůj život nasbírá asi 9 gramů medu.
https://www.kucharkaprodceru.cz/domaci-musli/
Suroviny na 1 plech
Suchá část
250g ovesných vloček (ne jemné nebo drcené)
120g oříšků a semínek (50g lískových oříšků, 40g slunečnice, 30g dýně)
Mokrá část
30g tuku (kokosový olej, máslo, kakaové máslo, bio slunečnicový na pečení)
100g datlí
100 ml vody
50 g tmavého třtinového cukru
1 čl mleté skořice
1/3 čl mletého kardamomu
1/3 čl soli
vanilková esence
citrónový nebo pomerančový éterický olej
Postup
- Rozmixujte datle s vodou a smíchejte s tukem. Přidejte kardamom, skořici, vanilku a sůl.
- Ve větší míse smíchejte suché suroviny.
- Do sypké směsi nalijte mokrou část a zamíchejte.
- Směs rozprostřete v nízké vrstvě na tukem vymazaný plech.
- Troubu vyhřejte na 150 – 160 stupňů. Horkovzdušnou na 140 – 150.
- Pečte celkem cca 30 minut. Po 10 ti minutách směs promíchejte a pak ještě párkrát. Ke konci pečení granolu kontrolujte. Pár minut navíc a může být spálená.
- Dobře upečená granola je zlatavá, po vychladnutí je křupavá a lehko se rozdrobí. Hned, jak vychladne jí nasypte do vzduchotěsné nádoby, aby si uchovala křupavost.
Tipy
- Použijte ječené, špaldové vločky nebo mix.
- Hezká kombinace je kokosové lupínky, slunečnice, kešu, mandle, kokosový olej, datlová pasta.
- Místo rozmixovaných datlí použijte javorový sirup, rýžový sirup, ječný slad, jablečný koncentrát nebo datlový sirup. Není vhodný med, takto vysoké teploty ničí jeho léčivé vlastnosti. Ajurvéda dokonce říká, že se stává toxickým.
- Vhodný tuk: máslo, kokosový olej, sezamový olej.
- Perníkové koření.
- Podávejte s jáhlovým krémem, ovesným nebo kokosovým jogurtem nebo tvarohem. O svátcích se šlehačkou 🙂