Ingredience na salát
- 400g uvařených červených nebo bílých fazolí (150 g v syrovém stavu)
- 40 g sušených rajčat
- 60g tmavých oliv
- sezónní zelenina (rajčata, řapíkatý celer, mrkev nastrouhaná na plátky…)
- Svazeček rukoly
- Svazeček listové petrželky a máty
Ingredience na zálivku
- 3 pl citrónové šťávy nebo 1 pl balzamiko octa
- 8 pl olivového oleje
- 1 čl medu
- 1 čl mletého římského kmínu – možno vynechat
- Sůl, černý pepř
Postup
- Zálivka:
Do vyšší misky dejte ingredience na zálivku kromě oleje. Důkladně metličkou promíchejte a potom pomalu za stálého šlehání přilévejte olej , vytvoří se hustá krémová zálivka. - Nakrájejte zeleninu. Nasekejte na jemno petrželku a mátu. Nakrájejte sušená rajčata na plátky.
- Vše kromě rukoly smíchejte. Rukolu do salátu přidejte jako poslední.
Tip
- Výborné rychlé jídlo na večeři, oběd do práce, na piknik.
- Podávejte s kváskovým chlebem, celozrnnou pitou, pohankovou palačinkou, bulgurem nebo quinovou.
- Místo červených fazolí můžete použít jiné luštěniny, nejvíce se budou hodit různé fazole, cizrna, čočka beluga nebo obiloviny, vhodnější jsou pevná zrna, která se nerozvaří (bulgur, kamut, kernotto)
- Místo olivového oleje použijte dýňový nebo konopný.
- Máta, když se na krájí má tendenci černat, proto je dobré jí do salátu přidávat těsně před podáváním.
- Vyzkoušejte jiné zálivky.
Další kombinace
- Cizrna, rajčata, špenát, olivy, olivový olej, balsamico ocet, čerstvá bazalka, sůl
- Bílé fazole, špenát, ředkvičky, olivový olej, umeocet, petrželka
- Červené fazole, okurka, čerstvý koriandr, olivový olej, citrón
- Červené fazole, najemno nastrouhaný tuřín, petrželka, olivový olej, jablečný ocet, čerstvě mletý černý pepř