Ingredience na salát

  • 400g uvařených červených nebo bílých fazolí (150 g v syrovém stavu)
  • 40 g sušených rajčat
  • 60g tmavých oliv
  • sezónní zelenina (rajčata, řapíkatý celer, mrkev nastrouhaná na plátky…)
  • Svazeček rukoly 
  • Svazeček listové petrželky a máty

Ingredience na zálivku

  • 3 pl citrónové šťávy nebo 1 pl balzamiko octa
  • 8 pl olivového oleje
  • 1 čl medu
  • 1 čl mletého římského kmínu – možno vynechat
  • Sůl, černý pepř

Postup

  1. Zálivka:
    Do vyšší misky dejte ingredience na zálivku kromě oleje. Důkladně metličkou promíchejte a potom pomalu za stálého šlehání přilévejte olej , vytvoří se hustá krémová zálivka.
  2. Nakrájejte zeleninu. Nasekejte na jemno petrželku a mátu. Nakrájejte sušená rajčata na plátky. 
  3. Vše kromě rukoly smíchejte. Rukolu do salátu přidejte jako poslední. 

Tip

  • Výborné rychlé jídlo na večeři, oběd do práce, na piknik.
  • Podávejte s kváskovým chlebem, celozrnnou pitou, pohankovou palačinkou, bulgurem nebo quinovou.
  • Místo červených fazolí můžete použít jiné luštěniny, nejvíce se budou hodit různé fazole, cizrna, čočka beluga nebo obiloviny, vhodnější jsou pevná zrna, která se nerozvaří (bulgur, kamut, kernotto)
  • Místo olivového oleje použijte dýňový nebo konopný.
  • Máta, když se na krájí má tendenci černat, proto je dobré jí do salátu přidávat těsně před podáváním. 
  • Vyzkoušejte jiné zálivky.

 Další kombinace 

  • Cizrna, rajčata, špenát, olivy, olivový olej, balsamico ocet, čerstvá bazalka, sůl
  • Bílé fazole, špenát, ředkvičky, olivový olej, umeocet, petrželka
  • Červené fazole, okurka, čerstvý koriandr, olivový olej, citrón
  • Červené fazole, najemno nastrouhaný tuřín, petrželka, olivový olej, jablečný ocet, čerstvě mletý černý pepř