Suroviny na 4 porce 

800 g dýně hokaido (očištěné)
Kousek pórku
400 ml kokosového mléka (1 plechovka)
600 ml vody2 lžíce ghí nebo olivového oleje
2 bobkové listy
1 čili – pro děti a zvýšenou pittu vynechte
1 čl kurkumy
1/2 čl mletého koriandru
1/2 čl mletého římského kmínu
1/2 čl skořice
2 pl šťávy z čerstvého zázvoru
1 čl soli
Citrónová šťáva

Postup

  1. Dýni rozkrojte, vydlabejte semena. Dýni hokaido není potřeba loupat. Potom jí nakrájejte na větší kusy. Nakrájejte pórek na kolečka. Nastrouhejte zázvor na jemném struhadle. Vše dejte zvlášť do misky. 
  2. Připravte si koření. 
  3. Rozehřejte ghí, přidejte čili a bobkový list. Po chvíli dýni, krátce osmahněte, přidejte mleté koření (kurkumu, koriandr a římský kmín, skořici). Zalijte vodou a kokosovým mlékem a osolte. 
  4. Když je dýně téměř měkká, přidejte pórek a dovařte společně do měkka.
  5. Vyjměte bobkový list a čili, na to nezapomeňte!  Tyčovým mixérem rozmixujte do hladka.
  6. Přidejte čerstvý zázvor a zamíchejte.
  7. Hotovou polévku můžete dochutit citrónovou šťávou a ozdobit čerstvým koriandrem.

Tip

  • Na talíři lehce polijte dýňovým olejem a posypejte praženými dýňovými semínky. Pražená dýňová semínka můžete rozmixovat najemno.
  • Obměňte koření, přidejte třeba černý kmín nebo kari směs, muškátový oříšek.
  • Použijte 400 g dýně + 400 g kořenové zeleniny (mrkev, petržel,celer).
  • Přidejte bulvu fenyklu.