Suroviny na 4 porce
800 g dýně hokaido (očištěné)
Kousek pórku
400 ml kokosového mléka (1 plechovka)
600 ml vody2 lžíce ghí nebo olivového oleje
2 bobkové listy
1 čili – pro děti a zvýšenou pittu vynechte
1 čl kurkumy
1/2 čl mletého koriandru
1/2 čl mletého římského kmínu
1/2 čl skořice
2 pl šťávy z čerstvého zázvoru
1 čl soli
Citrónová šťáva
Postup
- Dýni rozkrojte, vydlabejte semena. Dýni hokaido není potřeba loupat. Potom jí nakrájejte na větší kusy. Nakrájejte pórek na kolečka. Nastrouhejte zázvor na jemném struhadle. Vše dejte zvlášť do misky.
- Připravte si koření.
- Rozehřejte ghí, přidejte čili a bobkový list. Po chvíli dýni, krátce osmahněte, přidejte mleté koření (kurkumu, koriandr a římský kmín, skořici). Zalijte vodou a kokosovým mlékem a osolte.
- Když je dýně téměř měkká, přidejte pórek a dovařte společně do měkka.
- Vyjměte bobkový list a čili, na to nezapomeňte! Tyčovým mixérem rozmixujte do hladka.
- Přidejte čerstvý zázvor a zamíchejte.
- Hotovou polévku můžete dochutit citrónovou šťávou a ozdobit čerstvým koriandrem.
Tip
- Na talíři lehce polijte dýňovým olejem a posypejte praženými dýňovými semínky. Pražená dýňová semínka můžete rozmixovat najemno.
- Obměňte koření, přidejte třeba černý kmín nebo kari směs, muškátový oříšek.
- Použijte 400 g dýně + 400 g kořenové zeleniny (mrkev, petržel,celer).
- Přidejte bulvu fenyklu.