Lahodná, lehko stravitelná, detoxikační a přitom vyživující polévka.  Fazolky mungo jsou tridošické (vyrovnávají vátu, pittu, kaphu).  Na tuto polévku můžete použít neloupané mungo fazolky nebo loupané, které mají žlutou barvu a najdete je pod názvem mung dál. Což je mírně zavádějící. V Indii dál znamená fazole a dál se také nazývá polévka z fazolí.

Neloupané mungo fazole předem namočte na 8 hodin a déle, nebo je můžet naklíčit. Mung dál (loupané mungo fazole) předem namáčet nemusíte, ale pokud tak učiníte, polévka bude stravitelnější.  Koření používejte čerstvé, neb slouží jako lék. Celé nemleté koření má delší trvanlivost. Doma si ho jednoduše namelete za pár sekund v elektrickém kávomlýnku.

Poměry koření, zeleniny můžete přizpůsobit své konstituci, ročnímu období.  Podávejte samostatně, s rýží basmati nebo s čapátí. 

Suroviny na 2 – 4 porce

1 šálek (100 až 125g) mungo fazolí v suchém stavu
4 kari listy (nebo 1 bobkový list)
1 čl ghee
1 až 1,25l vody
2 plátky čerstvého zázvoru
1 čl soli
Můžete přidat zeleninu
1 mrkev, 1 petržel, ¼ celeru

Koření

2 čl ghí (nebo olej)
1 čl římského kmínu
½ čl mletého koriandru
½ čl kurkumy
Špetka pepře
špetka asafoetidy (nemusí být)
½ pórku (nemusí být)

Doladíme

Hrst špenátových listů (nemusí být)
1 pl zázvorové šťávy
Čerstvé bylinky (koriandr, petrželka…)
Limetková šťáva

  1. Namočte mungo na 12 hodin (můžete použít i naklíčené).
  2. Namáčecí vodu vylejte a fazole, zalijte čerstvou vodou. Přiveďte k varu. Pokud se vytvoří pěna, tak jí odstraňte.
  3. Přidejte kari listy (nebo bobkový list), zázvor a ghí.
  4. Přiklopte pokličkou a na mírném ohni ařte do změknutí. Osolte před dovařením.
  5. Odstraňte bobkový list a zázvor.
  6. Rozmixujte tyčovým mixérem. Pokud vaříte se zeleninou, rozmixujte až společné. Nebo vůbec nemixujte.
  7. Nakrájejte zeleninu a přidejte k mungu. Společně vařte do změknutí cca 15 – 20 minut.

 

Koření

8. Na malé pánvi s tlustým dnem rozehřejte ghí, přidejte římský kmín a na mírném ohni smažte, až se kmín rozvoní.
9. Přidejte na jemná kolečka nakrájený pórek a krátce osmahněte.
10. Přidejte mleté koření a ještě chvilku za restujte.

 

 

Doladíme

11. Přidejte do polévky natrhaný špenát a minutu povařte.
12. Na jemném struhadle nastrouhejte zázvor a rukou šťávu vyždímejte do polévky.
13. Na talíři dochuťte šťávou z limetky a bylinkami.