Ovocná směs

600 g sezónního ovoce (450 g jablek +150 g švestek nebo rebarbory nebo hrušek) 
30 – 50 g třtinového cukru (podle sladkosti ovoce) 
2 pl lněných semínek
šťáva z půlky pomeranče 

Drobenka 

200 g jemných ovesných vloček 
100 g celozrnné mouky 
50 g vlašských nebo lískových ořechů 
50 g slunečnicových semínek 
30 g třtinového cukru nebo datlového sirupu
100 g másla nebo kokosového oleje
2 čl skořice 
špetka soli 

Postup

Ovocná směs 

Nakrájejte ovoce. V kávomlýnku rozemelte lněná semínka a rozmíchejte je v  pomerančové šťávě společně s cukrem, nechte bobtnat, pak zamíchejte do ovoce.  

Drobenka 

V druhé míse smíchejte všechny ingredience na drobenku. Troubu předehřejte na 180 °C, horkovzdušnou na 160 °C. Vymažte středně velkou zapékací mísu kokosovým nebo jiným olejem.   

Do zapékací mísy rozvrstvěte ovocnou směs.  Navrch dejte drobenku ve slabší vrstvě. Tak se hezky propojí se šťavnatým ovocem.  Pečte 25–30 minut, dokud není ovoce měkké a drobenka zlatavá. 

Tip

Můžete použít i mražené ovoce. V sezóně využijte broskve, jsou v crumblu báječné, ale i na ranní kaši, třeba ječnou.