Návod, jak pracovat s freshem a smoothie

  • Tmavě zelená listová zelenina (hlavně kadeřávek), by neměla chybět v žádném zeleném smoothie,  obsahuje velké množství chlorofylu a má silné čistící účinky.
  • Ovoce by mělo tvořit jen malou část, takto koncentrované, obsahuje velké množství fruktózy.
  • Přidávejte petrželku a čerstvý koriandr.
  • Řapíkatý celer
  • Špenát je vhodný mladý. Starší rostliny obsahují velké množství kyseliny šťavelové, proto to s ním nepřehánějte.
  • Přidávejte divoké byliny: pampeliška, popenec, kopřiva, potočnice, bršlice, jitrocel
  • Zelené trávy (ječmen, pšenice), mikrořasy (spirulína, chlorela) dodají chlorofyl a další výživné látky.
  • Většina syrové zeleniny a ovoce jsou ochlazující. Přidejte zahřívací koření (skořice, kardamom, kurkuma, zázvorová šťáva), nápoj lépe strávíte a také můžete využít jeho léčivých účinků. Určitě použijte čerstvé koření, čerstvě mleté. Letité ležáky bez vůně nic dobrého neudělají.
  • Kořenová zelenina (mrkev, řepa, brambory, celer, petržel), je vhodná do džusů, ale ne do smoothie. Obsahuje škrob, který potřebuje více času na trávení a společně s ovocem může být náročný na trávení.
  • Nápoj pijte pomalu na prázdný žaludek, jako samostatný pokrm.
  • Dobře prosliňte, trávení začíná již v ústech, jen tak může tělo dobře vstřebat všechny živiny.
  • Džus bude stráven za půl hodiny až 1 hodinu, smoothie za delší dobu, ale nemělo by vám ležet v žaludku půl dne. Také byste neměli pociťovat trávicí obtíže (plnost žaludku, nadýmání, pálení žáhy…). Je možné, že ze začátku si tělo potřebuje zvyknout. Pokud se tak děje delší dobu, něco je špatně. Zkuste změnit složení nápoje, pijte menší množství. Je také možné, že nápoj pijete moc rychle nebo brzy po dalším jídle.
  • Množství? 1 -2 sklenice denně. Jedna dávka je 1 – 3 dcl, záleží na vaší konstituci, druhu nápoje. Samozřejmě jiný režim je při intenzivní detoxikaci.
  • Nejvíce živin bude mít čerstvě odšťavněný džus. Můžete ho uchovat ve skleněné láhvi v lednici, max 24 hodin.
  • Do smoothie můžete přidat předem namočená lněná, konopná nebo chia semínka, obsahují omega 3 MK.
  • Pokud přidáváte další „superpotraviny“: maca, lucuma, aswaganda, reishi, olej z grapefruitových semínek atd, je dobré vědět, proč je užíváte. Jaký je váš záměr. Jestli jsou pro vás vhodné.
  • Nápoj nepřekombinujte. Složité kombinace mohou být náročné na trávení.
  • Kvalita? Samozřejmě má přednost čerstvá bio zelenina a divoké byliny. 
  • Také je dobré položit si otázku: Chutná mi to? Jak se cítím?

Postup

  1. Základ: Zelenina s vysokým obsahem vody (řapíkatý celer, okurka)
  2. Přidejte zelenou listnatou zeleninu: Kadeřavá kapusta, špenát, listový salát
  3. Přidejte bylinky: Hrst koriandru, petrželky, bazalky, vojtěšky, jetele, pampelišky,kopřiva, popenec
  4. Přidejte čerstvý zázvor, zahřeje a pomůže strávit ochlazující džus.
  5. Přidejte citrón nebo limetku
  6. Bonus: Hruška  nebo jablko na oslazení

Vysvětlivky k označení receptů

Recepty jsou označené F a S, což znamená, že z některých receptů můžete vytvořit ismoothie i džus, z některých pouze džus.

F – fresh (džus)
S – smoothie
Pl – polévková lžíce
Čl – čajová lžička

Recepty

1 – FS

Svazek špenátu nebo kadeřávku
2 stonky máty
Svazeček petrželky
1pl citronové šťávy
1 malá okurka
Několik salátových listů
4 celerové stonky
2-3 cm čerstvého loupaného zázvor

 2 – FS

Svazek čerstvého špenátu nebo kadeřávku
3 řapíky celeru
5 listů listového salátu
1 citrón
1 hruška
1 jablko

3 – FS

4 řapíky z řapíkatého celeru
1 okurka průměrné velikosti
1 pl citrónové (limetkové) šťávy
1 až 2 cm zázvoru

4 – FS

3 řapíky celeru
1 okurka
2 listy kadeřavé kapusty
¼ bulvy fenyklu
1 pl citrónové (limetkové) šťávy
1 jablko (kyselejší)
Kousek čerstvého zázvoru (1pl šťávy)
1čl spiruliny, chlorely nebo zeleného ječmene

5 – F

3 řapíky celeru
1 malá okurka
2 listy kadeřavé kapusty
1 limetka (citrón)
(petrželka, koriandr, římský salát)
1 kapka oleje z grapefruitových semínek
1 čl spiruliny (chlorely nebo zeleného ječmene)
1 čl zázvorové šťávy

6 – F

3 velké karotky
3 jablka
1 červená řepa
Kousek čerstvého zázvoru

7 – F

8 velkých mrkví
2 červené řepy
2 řapíky (stonky) celeru
1 citrón
1 jablko
½ čajové lžičky sušené kurkumy nebo 2 cm čerstvé

8 – Breussova šťáva – F

300g červené řepy
100g mrkve
100 g celeru
30g černé ředkve
1 brambora

9 – Zelený nápoj

1,5 – 2 dcl vody
1 čl zeleného ječmene nebo zelené pšenice
1 čl spiruliny

10 – FS

2 PL lněného semínka (nasekat a namočit na min. 30 minut do vody)
2 PL chia semínek (nasekat a namočit na min. 30 minut do vody)
1 cm zázvoru
30 g kopřivy
30 g bršlice
15 g pampelišky
1 ČL semínek ostropestřce mariánského
3 jablka
2 PL citrónové šťávy
300 ml vody

zdroj: www.silaprozivot.cz