Čapátí (chapati) = indické placky, které mají víc podob, než kolik má tančící bůh Šiva rukou. Jedno má jejich příprava společné – hnětení, které by nemělo být nikdy kratší než 10 minut.
Suroviny
- 2 hrnky (400 ml) celozrnné jemně mleté pšeničné nebo špaldové mouky
- 1 čl soli
- 2 čl ghí nebo oleje do těsta
- 3/4 hrnku teplé vody
- ghí na pomazání
Postup přípravy
- V míse smícháme mouku se solí, ghí, přidáváme postupně teplou vodu. Množství vody záleží na tom, jakou máme mouku.
- Hněteme 10 min, až je těsto poddajné a hladké.
- Těsto přikryjeme a necháme 30 min odpočinout.
- Odležené těsto znovu prohněteme. Uválíme z něj váleček. Pak ho rozdělíme na porce tak, že z válečku těsta nakrájíme asi 4 cm kousky, ty v dlani uhněteme do kuliček, ze kterých pak vyválíme placičky, o průměru asi 13 cm, tenké asi 2 mm.
Válíme pečlivě, tak, aby byla na všech stranách stejně tenká i okraje. Neměli bychom placku do stran vytahovat a také pozor, aby nevznikla dírka, to by se nám pak v dalším kroku nenafoukla. Pokud bude čapátí moc tlustá, tak se nepropeče a také se nebude nafukovat. - Rozpálíme pánev a opékáme na ní na sucho čapátí po obou stranách. Nejdříve čapátí zahřejeme na jedné straně, pak přetočíme na druhou stranu a opékáme až začnou naskakovat puchýřky a na spodu bude mít nahnědlé pupínky. Pak jí otočíme znova. Placka se začne nafukovat, ideálně až do krajů, aby se dobře propekla. Můžeme pak strany přitlačit. Nebo můžeme placku na chvíli dát na hořák, přímo na plamen, čapátí se lehce nafounkne.
- Připravíme si talíř s utěrkou, tam pak placku vložíme, na horní straně namažeme ghí, na ní pak vrstvíme další a mažeme je jen z jedné strany, druhá placka se od té první promastí.
Množství vody záleží na druhu mouky,
Vřele doporučuji podívat se na video. Vyrobit čapátí je jednoduché, ale chce to trochu trénink.