Ladu se hodí k hlavnímu jídlu. Sladká tečka. Lahodná, výživná, uspokojující. Vhodné pro vátu a pittu a v malém množství i pro kaphu. Ladu by mělo mýt měkkou a vlhkou konzistenci. Z tohoto těsta můžete vytvořit i sušenky, stačí udělat tenčí placičky a péct déle.
Suroviny
¼ hrnku celozrnné mouky
¼ hrnku mletých kešu oříšků
¼ lžičky mletého kardamonu
¼ lžičky skořice
1 polévková lžíce tahini
1 polévková lžíce jaggery
2 čajové lžičky ghí
⅛ šálku teplé vody
Postup
- V menší míse rozpustě jaggery v teplé vodě, pak přidejte tahini a ghí a promíchejte.
- V druhé, větší míse promýchejte suché suroviny.
- Mokrou směs přidejte k suchým přísadám a vypracujte těsto. Těsto musí zůstat měkké a trochu vlhké.
- Vytvarujte 8 malých kuliček a zploštěte a s důlkem uprostřed.
- Pečtee při teplotě 160 °C asi 10 minut.
- Po vychladnutí by měly ladoos zůstat měkké. Pokud je budete péct déle, vysuší se.
Tipy
- Nahraďte kešu oříšky mandlemi.
- Do důlku po upečení dejte kapku medu.
- Ozdobte kešu oříškem.
- Pokud nemáte jaggery, použijte tmavý třtinový cukr nebo javorový sirup (tam pak upravte množství vody).