Ladu se hodí k hlavnímu jídlu. Sladká tečka. Lahodná, výživná, uspokojující. Vhodné pro vátu a pittu a v malém množství i pro kaphu. Ladu by mělo mýt měkkou a vlhkou konzistenci.  Z tohoto těsta můžete vytvořit i sušenky, stačí udělat tenčí placičky a péct déle. 

Suroviny

¼ hrnku celozrnné mouky
¼ hrnku mletých kešu oříšků
¼ lžičky mletého kardamonu
¼ lžičky skořice
1 polévková lžíce tahini
1 polévková lžíce jaggery
2 čajové lžičky ghí
⅛ šálku teplé vody

Postup

  1. V menší míse rozpustě jaggery  v teplé vodě, pak přidejte tahini a ghí a promíchejte.
  2. V druhé, větší míse promýchejte suché suroviny.
  3. Mokrou směs přidejte k suchým přísadám a vypracujte těsto. Těsto musí zůstat měkké a trochu vlhké.
  4. Vytvarujte 8 malých kuliček a zploštěte a s důlkem uprostřed.
  5. Pečtee při teplotě 160 °C  asi 10 minut.
  6. Po vychladnutí by měly ladoos zůstat měkké. Pokud je budete péct déle, vysuší se. 

Tipy

  • Nahraďte kešu oříšky mandlemi.
  • Do důlku po upečení dejte kapku medu.
  • Ozdobte kešu oříškem. 
  • Pokud nemáte jaggery, použijte tmavý třtinový cukr nebo javorový sirup (tam pak upravte množství vody).