Suroviny na 4 - 6 porcí
200 g kysaného zelí
1/2 hlávky menšího červeného zelí
5 brambor
kousek pórku nebo 1 cibule
1 mrkev, 1 petržel, kousek celeru
20 g jemných ovesných vloček nebo celozrnné mouky (špaldová, pohanková)
10 sušených švestek
5 lžic ghí nebo oleje (slunečnicový, sezamový)
2 bobkové listy
2 čl kmínu
5 ks nového koření
2 pl sladké papriky
1 čl kurkumy
1 pl soli
2 pl lahůdkového droždí
2 pl sójové omáčky shoyu nebo tamari
1l vody
200 – 250ml rostlinné smetana
1 uzený tempeh
čerstvá petrželka na posypání
Postup
- Nakrájejte kořenovou zeleninu na drobnější tvary. Pórek na jemná kolečka, zelí na proužky. Oloupejte brambory a nakrájejte na kostičky. Tempeh nakrájejte na kostičky.
- Rozehřejte ghí, přidejte celé koření (kmín, bobkový list, nové koření), přidejte kořenovou zeleninu, osolte a za občasného míchání osmahněte.
- Přidejte sladkou papriku, kurkumu, zamíchejte a přidejte vločky nebo mouku, krátce osmahněte, zalijte vodou.
- Přidejte brambory a zelí a švestky vařte téměř do změknutí.
- Přidejte překrájené kysané zelí a tempeh vařte ještě 10 – 15 minut.
- Dochuťte lahůdkovým droždím, sójovou omáčkou a zjemněte rostlinnou smetanou a prohřejte.
- Polévku nalijte do misek, posypte tempehem a čerstvou petrželkou.
Tip
- Tempeh osmahněte zvlášť na pánvi a polévku v misce jím ozdobte.
- Podávejte s kváskovým chlebem nebo s čapátí.