Kompot s kuzu, lahodné výživné jídlo při jakýchkoli problémech s trávením nebo při nachlazení. Ale i na běžnou svačinu či lehkou snídani. Výborné i pro malé děti na bolavé bříško.
Suroviny na 1 porci
1 – 2 jablka
1 pl rozinek
1 čl kuzu
2 hřebíčky
1 pl lněných semínek
6 – 10 mandlí
Špetka soli
Postup
- Mandle namočte na 7 hodin nebo déle, namáčecí vodu slijte.
- Jablka nakrájejte, podlijte trochou vody, přidejte sůl, hřebíček, rozinky, lněná semínka a duste pokličkou 10 – 15 minut dokud jablka nezměknou. Kuzu rozmíchejte v trošce studené vody, přidejte k hotovým jablkům a ještě 1 – 2 minuty duste, dokud kuzu nezprůhlední.
- Dejte na talířek a přidejte oloupané mandle.
Tip
- Při velmi oslabeném agni nebo a pro malé děti, jablka a mandle vynechte.
- Takto můžete použít i jiné ovoce – hrušky, sušené meruňky a švestky.
- Přidejte skořici, badyán, kardamom, vanilku.