Co je Odžas?

Představte si své tělo plné zlaté, medem podobné látky, která vás naplňuje zdravým a radostí do života.  Je úzce spjata s kapha dóšou, která udržuje tělo promazané a chránění ho před vysušením. Odžas je tajemnou podstatu, která nás udržuje šťavnatými a nadšenými životem.

Při narození džas dostáváme do vínku a je na nás, jak o tento poklad budeme pečovat. Pokud odžas nebudeme vyživovat a chránit, vyschne a stane se nedostatečným, pak trpí naše vitalita, je oslabena imunita. Zkrátka, život se stává mnohem méně zábavným. Jakmile odžas vyčerpáme, tělo umírá.

Jak se  tuto esenci uchovat a kultivovat?

  • Láska a vděčnost.
  • Silný agni (síla trávení), který transformuje dobře transformuje nejen jídlo, ale vše, s čím se v životě potkáme. Podle ájurvédy, tělo nemůže být zdravé, pokud v něm dobře nehoří agni.
  • Dobré jídlo, kvalitní spánek, rovnováha mezi prací a odpočinkem, denní rutinu, pobyt v přírodě, umírněný pohyb.
  • Kontemplace, meditace, modlitba. 
  • V čínské medicíně se této energii – esenci říká Jing.

Suroviny na 1 porci

250 ml  bio mléka
50 ml vody
1 lžička ghí  
2 – 3 datle
¼ čl mletého kardamomu
¼ čl skořice
¼ čl sušeného zázvoru
2 snítky šafránu
6 mandlí

Postup

  1. Namočte mandle na 7 hodin nebo déle, poté oloupejte.
  2. Všechny ingredience dejte do hrnce a vařte 5.
  3. Uvařený elixír nalijte do krásného hrnku. Zachumlejte se do vaší oblíbené deky a pomalu, s modlitbou a vděčností vypijte.

Tip

  • Tradičně připravuje z čerstvého kravského mléka, které je považováno za elixír, stejně jako ghí a med. Určitě není vhodné mléko z běžného velkochovu, trvanlivé, odtučněné, homogenizované. Pokud máte oslabené trávení a  máte intoleranci na  mléčné výrobky, můžete použít rostlinné mléko.  Tento nápoj nekombinujte s jiným jídlem, pro agni by to bylo těžké sousto a místo výživy pro odžas bychom si časem vytvořili ámu. 
  • Nápoj můžete rozmixovat.
  • Můžete použít jiné koření nebo byliny, podle vaší konstituce, momentálních potřeb a chutě . Vhodný bude fenykl, kurkuma v kombinaci s pippali (dlouhý pepř) případně černý pepř, šatavari , ašvaganda.
  • Nápoj můžete pít místo večeře, pro někoho bude taková večeře úplně dostačující. 
  • Pijete-li nápoj před spaním, podporuje blažený a hluboký spánek. Přidejte 1/4 čl muškátového oříšku. Místo datlí můžete osladit medem a vynechat mandle, nápoj bude lehčeji stravitelný. Nápoj si dejte 2 až 3 hodiny po večeři, 1 až 2 hodiny před spaním. 
  • Pokud  vám stejně jako mě nechutnají vařené mandle,  přidejte je až do hotového nápoje.