Campa je tibetským základním jídlem, které tibeťané jedí po celý život a každý tibetský kláštěr má svůj vlastní recept na přípravu campy, která se mírně liší svou chutí, konzistencí a barvou.
Suroviny
1/2 kg ječmene
máslo nebo ghí (tradičně žluklé jačí máslo)
nerafonovaná sůl
černý čaj
Postup výroby campy
- Ječmen nasypte na pánev a pražte na sucho při mírné teplotě. Nebo dejte do trouby.
- Až začne hnědnout a vonět, vypněte sporák a nechte vychladnout.
- Rozemelte v mlýnku na obilí, kávomlýnku nebo výkonném mixéru do hladka.
- Uložte ve skleněné nádobě, dobře uzavřete.
Postup při vaření kaše
- Připravte silný černý čaj.
- Pár lžic campy nasypte do misky, přidejte máslo, osolte a zalijte čajem.
- Přiklopte a nechte 10 minut stát.
Tipy
- Ideální snídaně, kaše na cesty.
- Kaši můžete umlýt na hrubo a namočit přes noc, ráno pak krátce povařit.
- Zalijte horkou vodou bez čaje.
- Místo ječmene použijte staré druhy pšenice (červenou pšenici, špaldu, jednozrnnku). Po uvaření ke kaši přidejte ghí, posypte tmavým třtinovým cukrem. Jednoduchá a přesto velmi lahodná a vyživující snídaně