Suroviny na jeden pekáček

300 g krup
50 g sušených lesních hub (nebo 200 g čerstvých hub nebo hlívy)
800 ml vody nebo zeleninového vývaru
1 větší cibule
1 – 2 stroužky česneku
2 pl majoránky
1 čl drceného kmínu
3 pl olivového nebo sezamového oleje (ghí nebo sádla)
1,5 čl soli
Čerstvě mletý pepř

 Postup

  1. Pokud máte sušené houby, namočte je přes noc v malém množství vody.
  2. Propláchněte kroupy, zalijte vodou, osolte, přidejte 1/2 čl soli a vařte na mírném plamenu pod pokličkou, dokud se voda nevstřebá (asi 40 minut). Kroupy během vaření nemíchejte! Pro lepší stravitelnost a zkrácení doby varu můžete kroupy přes noc namočit.
  3. Nakrájejte cibuli najemno a nastrouhejte nebo utřete česnek.
  4. Rozehřejte v hrnci olej, přidejte cibuli, česnek a kmín, 1 menší lžičku soli a smažte do zlatova. Pak přidejte houby a smažte ještě 5 minut. Přidejte majoránku a pepř. Smíchejte s uvařenými kroupami.
  5. Směs dejte do vymazaného pekáče a zapékejte na 180 stupňů 20 – 30 minut, až povrch začne lehce hnědnout.

Tip

  • Podávejte s pečenou nebo kvašenou zeleninou.
  • Pro plnohodnotný oběd přidejte uzený tempeh. Nakrájejte ho na kostičky a
  • přidejte k cibulce a houbám a ještě krátce smažte.
  • Pokud nechcete kubu zapékat, stačí jen houby déle podusit a smíchat s vařenými kroupami.
  • Kroupy smíchejte se slzovkou (200g krup + 100g slzovky) nebo místo krup použijte kernoto.