Báječný podzimní dezert nebo snídaně. Jablka a švestky jsem natrhala na v Praze na Petříně. Pokud nemáte čerstvé švestky, můžete použít sušené, které předem namočíte. Výborné budou také meruňky nebo broskve. Podávat můžete s tvarohem nebo jogurtem. Suroviny na dortovou formu o průměru 18 – 20200 g jáhel 200 g máku 800 ml vody nebo rostlinného mléka 1 větší mrkev 2 pl ghí 8 pl javorového sirupu nebo cukru do korpusu Kůra z 1/2 bio citrónu Vanilková esence nebo mletá vanilka Špetka soli 4 pl škrobu (2 pl do jáhel a 2 pl do jablek) 1/2 kg nastrouhaných jablek 1/2 kg švestek 2 pl přírodního cukru (podle sladkosti jablek a švestek) 2 čl skořice Postup- Jáhly dejte do menšího hrnce a 1x spařte horkou vodou. Přidejte rostlinné mléko (nebo vodu), ghí, špetku soli a vařte na mírném ohni pod pokličkou 20 minut. Vypněte oheň a nechte ještě 10 minut pod pokličkou dojít. Během vaření nemíchejte! Pak sundejte pokličku a nechte je trochu vystydnout.
- Mezitím, než se uvaří jáhly, nastrouhejte nahrubo jablka. Zamíchejte do nich škrob, skořici a cukr.
- Rozpulte a vypeckujete švestky.
- Ve větší míse najemno nastrouhejte mrkev. Namelte mák (já používám elektrický kávomlýnek) a přidejte ho k mrkvi, přidejte javorový sirup, vanilkovou esenci, nastrouhanou citrónovou kůru a škrob rozmíchaný v trošce vody. Přidejte uvařené jáhly a dobře promíchejte. Celou směs dejte do předem vymazané dortové formy o průměru 18 nebo 20.
- Nahoru dejte nastrouhaná jablka a na ně švestky.
- Pečte 30 – 40 minut na 180 stupňů.
|