Toto kičarí je inspirováno Timem Mitchellem, učitelem védské meditace a výborným kuchařem.
Ingredience na 1 menší porci
2 pl basmati rýže
2 pl mung dálu (loupané fazole mungo) nebo loupané červené čočky
1/2 čl římského kmínu
1/2 čl kurkumy
1/2 čl kari koření
špetka asafoetidy
1 čl zázvorové šťávy
1/2 čl soli
1 pl ghí
1 hrnek vody (případně více)
1 hrnek sezónní zeleniny (2 – 3 druhy)
čerstvý koriandr (petrželka nebo bazalka)
1 čl citrónové nebo limetkové šťávy
Postup
- Do mísy dejte rýži a mungo a propláchněte, vodu alespoň dvakrát vyměňte.
- Nakrájejte zeleninu na malé kousky. Nastrouhejte zázvor.
- Připravte si všechny ingredience k ruce.
- V hrnci s tlustým dnem rozehřejte ghí, přidejte celé koření, nechte rozvonět, pak přidejte mleté koření a ještě krátce za stálého míchání osmahněte, až začne pěnit – to bude pár sekund.
- Hned přidejte rýži, mungo, zázvorovou šťávu, zamíchejte, zalijte vodou a na mírném ohni pod pokličkou:
- varianta A vařte cca 30 minut, dokud se voda nevstřebá. Během vaření nemíchejte! Zeleninu přidejte hned po zalití vodou nebo ke konci vaření, záleží na druhu zeleniny.
- varianta B – vaření v termosce – přidejte zeleninu, 5 minut vařte na plotně. Mezitím do termosky nalijte horkou vodu, tím jí nahřejete.Vodu vylijte a do vyhřáté termosky nalijte předvařené kičarí, rychle uzavřete, ať neuniká teplo. Za pár hodin se kičarí v termosce samo uvaří.
- Na talíři pokapejte citrónovou šťávou a posypte čerstvými bylinkami.
Tip
Kičarí si můžete uvařit i v termosce a máte báječný oběd do práce nebo na cesty. Termosku doplňte vodou tak, aby byla zaplněná téměř po okraj, jinak dobře nedrží teplo a kičarí se neuvaří.
Pokud nemáte přístup ke sporáku, tak můžete kičarí uvařit celé rovnou v termosce. Všechny ingredience naskládáte do vyhřáté termosky, zalijete vodou a rychle uzavřete.
Kičarí můžete přizpůsobit ročnímu období a své konstituci.
Léto
Pita dóša
1 pl sušeného strouhaného kokosu
1 pl rozinek
1/4 čl fenyklu
1 čl šťávy z limetky
1 čl přírodního cukru
Zelenina: sladká brambora, cuketa, celer, petržel, dýně, fenykl, květák, pórek, tuřín, chřest, kedlubna, špenát, mangold
Podzim, zima
Váta dóša
¼ čl fenyklu
1 pl sezamových semínek
1 – 2 pl jogurtu (přidejte do hotového kičarí na talíři)
zelenina: mrkev, červená řepa, batáty, dýně, fenykl, pórek
Jaro, zima
Kafa dóša
1/2 čl hořčičných semínek
1/2 čl chilli
zelenina: brambory, celer, fenykl, hrášek, chřest, kapusta, špenát, květák, mrkev, pikantní zeleniny
(špenát přidávejte, až těsně před dovařením, kapustu také nevařte dlouho)