Ingredience na pudink

200 g jáhel
1 l vody
20 g másla
4 pl přírodního hnědého cukru
špetka soli
vanilková esence

Postup

  1. Jáhly vložte do hrnce, spařte horkou vodou. Zalijte novou vodou, přidejte skořici, špetku soli a vařte do měkka (cca 30 min), až se voda vstřebá. Vařte při mírné teplotě, pod pokličkou. Pokud máte plyn, použijte rozptylku. Během vaření jáhly nemíchejte!
  2. Vyndejte skořici a teplé jáhly rozmixujte s máslem, vanilkou a cukrem na hladký krém. Podle potřeby přilijte horkou vodu. Po vychladnutí jáhly trochu zhoustnou.
  3. Podle potřeby na talíři doslaďte. 

Tipy

  • Místo másla použijte oříškové máslo (mandlové, burákové, kešu, tahiny, kokosové)
  • Použijte jiné sladidlo (rýžový slad, javorový sirup)
  • Můžete přidat více másla a místo pudinku vznikne krém na dorty, koláče….
  • Přidejte více vody a másla a vznikne šodó na buchtičky.
  • Místo másla 100 g syrovátky.
  • Po uvaření jáhel přidejte pomerančový éterický olej. Na toto množství 3 kapky.
  • Dobrý krém uděláte také z ječných krup nebo ovsa nebo mléčné rýže.
  • Pudink můžete zdobit praženými lískovými oříšky, kokosem, nastrouhanou hořkou čokoládou, malinami, borůvkami, granolou….

Jáhlový pohár

  • Na dno průhledné skleničky dejte rozvařená jablka s rozinkami.
  • Odeberte půl pudinku, nalijte do skleniček na jablka a do zbylé přidejte 3 pl kakaa, rozmixujte a nalijte na světlou vanilkovou vrstvu.
  • Posypte praženými lískovými oříšky se skořicí, praženými kokosovými plátky nebo domácí granolou.
  • Ozdobte lístky máty nebo čerstvým ovocem.

Rýžový pudink

Ingredience 

  • 200 g rýže (galaspara nebo mléčná z DM)
  • 1 l vody (1:6, tato rýže potřebuje více vody)
  • 200 ml kokosového mléka
  • rýžový sirup

Na ozdobu

  • javorový nebo datlový sirup
  • 50 g kokosových plátků
  • 50 g mandlí
  • nastrouhaná kůra z 1/2 citrónu
  • špetka soli 

Postup

  1. Rýži propláchněte a vařte ve vodě s kokosovým mlékem, špetkou soli pod pokličkou na mírném ohni bez míchání dokud se voda nevstřebá (cca 25 minut).
  2. Do uvařené rýže přidejte rýžový sirup a můžete rozmixovat.
  3. Dejte do misek a ozdobte datlovým sirup nebo javorovým sirupe a vyloupanými mandlemi a kokosovými plátky.